Connect with us

događaji

NIKAD NIJE KASNO ZA OSMEH: Pokloni iz Čikaga stigli do dece u srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji

Published

on

Ko kaže da Deda Mraz ne može da zakasni pa da, recimo, novogodišnje paketiće isporuči u februaru? Jer, za dečju radost nikad nije kasno. Pogotovo kada ta deca žive u srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji, gde retko imaju prilike da se obraduju. Ili da ih neko obraduje.

Novogodišnji paketići kompanije Magnum Freight i portala Serbian Times iz Čikaga, posle mnogo peripetija i dugog puta, konačno su završili u rukama onih kojima najviše trebaju.

I svugde gde su stigli, u kosovometohijskim selima Mogila, Vitina, Vrbovac, Poneš, Parlovo, Klokot, Grmčar, dočekala su ih osmesi i graja mališana.

– Ovoj deci nije važno kada će im stići pokloni, oni su zahvalni i srećni svaki put kada neko pomisli na njih. Na našem raspetom Kosovu su nas dočekali sa pesmama, jer oni znaju kako da pokažu svoju radost. Daće Bog pa ćemo svi zajedno biti u prilici da ih češće radujemo, jer oni sem nas nikoga i nemaju, kaže za Serbian Times otac Makarije iz Manastira Fenek, čijim su velikim požrtvovanjem peketići na kraju stigli do najmlađih na Kosmetu.

S druge strane, iz dalekog Čikaga stiže odgovor ocu Makariju…

-Srećni smo što možemo da pomognemo i potrudićemo se da, u saradnji sa manastirom Fenek i Ivanom Vasić iz organizacije SPEH iz Beograda, nastavimo da organizujemo humanitarne akcije za decu sa Kosova i Metohije. Mi živimo daleko, ali čak i odavde osećamo Vaše probleme i znajte da ćemo srcem i u mislima uvek biti sa Vama, poručio je Nikola Vasiljević, suvlasnik kompanije “Magnum Freight” iz Čikaga.

Antonije Kovačević, glavni urednik portala Serbian Times, ističe da srpska dijaspora duboko saoseća sa Srbima koji su ostali da žive na Kosovu.

– Naša je obaveza da pomognemo da se ti ljudi i njihova deca ne osećaju kao građani drugog reda, da znaju da nisu zaboravljeni i da neko misli na njih. Svi se mi kunemo u Kosovo, ali bi bilo lepo da ponekad i na delu pokažemo koliko nam je stalo do njega. A Kosovo, to su ljudi. Redakcija Serbian Timesa je ove godine učestvovala u više humanitarnih akcija i nastaviće da pomaže našim sunarodnicima na svetoj srpskoj zemlji.

Pored dece iz kosovskih enklava, poklone su u ovoj akciji dobila još i slepi đaci iz Osnovne škole za zaštitu vida “Dragan Kovačević” iz Beograda, kao i mališani iz nekoliko udruženja za za slepe i slabovide, te deca iz Doma za lica ometena u razvoju u Jabuci kod Pančeva, a ukupno je podeljeno 1.300 paketića.

Piše: Antonije Kovačević  Foto: Privatna arhiva

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement