Chicago
72°
Clear
6:49 am6:29 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 3mph S
Humidity: 66%
Pressure: 30.12"Hg
UV index: 0
WedThuFri
81/64°F
75/54°F
59/46°F

Published 4 weeks ago

By Serbian Times

NEZAPAMĆENO IŽIVLJAVANJE: Davor kažnjen 1.000 evra u Hrvatskoj jer je pevao ovu pesmu, i to u Srbiji!

Pevač Davor Oluić kažnjen je u Hrvatskoj sa 1.000 evra zbog snimka na kom se vidi kako u Srbiji, 2021. godine, peva čuvenu pesmu Baje Malog Knindže “Jovan Dalmatinac”.

-Nisu me kaznili zbog objava na društvenim mrežama, već zato što pevam u Hrvatskoj. Oni hoće da spreče da se Srbi u Hrvatskoj okupljaju, a Fejsbuk im je samo izgovor. Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, po kome sam kažnjen, doneli su 7. maja ove godine, a ja sam platio kaznu od 1.000 evra zato što sam okačio snimak pesme “Jovan Dalmatinac” koju sam pevao 2021. u Novom Sadu. Tu pesmu sam, inače, pevao samo u Srbiji – istakao je Davor na početku razgovora.

On tvrdi da je uz pretnju zatvorom kažnjen na granici, kada je izlazio iz Hrvatske. Prekršajnu prijavu podnela je kninska policija, a presudu je doneo Prekršajni sud u Šibeniku. Oluić je jedan od petoro Srba koji su ove godine kažnjeni za isti prekršaj učinjen preko društvene mreže Fejsbuk, pišu Novosti.

Davor je prošao samo sa novčanom kaznom, za razliku od ostalih koji su dobili bezuslovne zatvorske. Osuđeni se nisu ni žalili na izrečene kazne zbog toga što im u presudi piše da žalba ne odlaže izvršenje, pa se plaše da bi im žalba još više produžila boravak u zatvoru i povratak u mesta boravka, koja su po pravilu izvan Hrvatske.

-Normalno je da sam platio kaznu, jer su mi pretili zatvorom – istakao je Oluić po dolasku u Srbiju.

-Jednostavno, naterali su me. Nisu mi dali da dođem do reči. Sve vreme su ponavljali da ne govorim istinu – objasnio je pevač.

PROČITAJTE VIŠE:

Ističe da je bilo mnogo nelogičnosti u ovom slučaju.

-Po mestu boravka pripadam Zadarskoj županiji, a “uhvatila” me je kninsko-šibenska policija. Nisu mi uručili nikakav poziv na kućnu adresu, nego su odlučili da me uhvate kad budem izlazio iz zemlje. Znam ja šta je njima muka. Gde god smo pevali letos, bilo je mnogo naših ljudi. Zabolele su ih reklame za moje koncerte koje sam objavljivao na društvenim mrežama, a ne slike ratnih zločinaca kojih, inače, nema na mom profilu. Na svakom mom nastupu bilo je više hiljada Srba – objasnio je Davor.

Ističe – na svom profilu nikada nije objavio fotografiju Ratka Mladića, a optužen je za to.

-Tvrde i da na profilu imam slike “ratnoga zločinca Draže Mihailovića”. Takvih slika nema. Neko me je navodno označio na Fejsbuku, tvrde oni, da sam se slikao sa Bajom Malim Knindžom. On navodno u jednoj ruci drži Mladićevu, a u drugoj Dražinu sliku. Ceo Fejs sam pregledao, ali takve slike nema. Pitao sam policajce da mi pokažu tu fotografiju, a oni su mi odgovorili da ja sve znam i ponovo su mi zapretili zatvorom – tvrdi Davor.

-Nikad pesmu “Jovan Dalmatinac”, koja inače nije moja, nisam pevao u Dalmaciji – još jednom je ponovio Oluić.

-Ispravio sam sudiju dok je čitala presudu da nije krajinsko, nego karinsko plavo more. Posle toga me je upitala da li želim da nastavi da govori pesmu, odgovorio sam joj da ne mora zato što tekst znam napamet. I dalje mi nije jasno kako mogu da budem kažnjen u Hrvatskoj za nešto što sam uradio u Srbiji?! Mi ni u jednoj pesmi ne kažemo Republika Srpska Krajina, već samo Krajina. A kako ih ne vređa kad hrvatski pevači u svojim pesmama pominju krajinu? Zašto njih onda ne kažnjavaju? Jedan njihov pevač peva “dalmatinska zagora, to je moja krajina”… Mnogo je, mnogo nelogičnosti. Rajka Lalića su uhapsili zato što je pre 20 godina u Australiji pevao pesmu “Sprem’te se sprem’te, četnici“. Pitam se kakve veze hrvatska policija ima s tim?! – istakao je Davor.

Za kraj, Oluić je rekao da će zatražiti pomoć od Miodraga Linte, predsednika Saveza Srba iz regiona, i Save Štrpca, prvog čoveka Udruženja “Veritas”. U dogovoru sa njima, preduzeće naredne korake.

Šajkača i devet resa

-Optužili su me da sam objavio i neku fotografiju na kojoj je curica koja nosi šajkaču – kaže Oluić.

-Nisam to uradio, a i nije zločin i da jesam. Šajkača je šumadijska kapa, deo naše tradicionalne nošnje. Oni nose našu crvenu kapu sa devet resa, koju su naši dedovi nosili, a nemaju pojma šta ona simboliše. Devet resa označava braću Jugoviće. Crna boja sa strane označava žal za stradalima u Kosovskoj bici, a crvena na vrhu je prolivena krv. Oni nose te kape zato što su pokršteni Srbi i što su ih njihovi preci prenosili s kolena na koleno.

“Jovan Dalmatinac”
Bio jednom jedan klinac
Pravoslavni Dalmatinac
Malo čudan i uslovan
Kažu da se zvao Jovan
Rastao je u Krajini
đe najlepše sviću zore
I gledao svakog dana
Na Krajinsko plavo more
Tu je jednom ljetovala
Iz Srbije jedna mala
Zaljubi se u Jovana
Krajiškoga sirotana
U bogatsvu prokletome
Njen se otac zanosio
Odveo je u Srbiju
Kad je Jovan zaprosio
Saznali su neki ljudi
Jos se sama zorom budi
Tuguje i čeka princa
Svog Jovana Dalmatinca
Kad sam čuo ovu priču
Suza mi u oku sinu
Jer je Jovan Dalmatinac
život dao za Krajinu

POVEZANE TEME:

KUVAR IZ 60-IH REŠIO MISTERIJU: Ovo je zapravo razlika između srpske i turske kafe!

NAUČNICI UPOZORAVAJU: Nestaje Jadransko more koje smo poznavali, preko 46 novih invazivnih vrsta promenilo okolinu!

NESVAKIDAŠNJA SCENA NA NEBU IZNAD HRVATSKE: Žena se tik pred sletanje porodila u helikopteru!

Izvor: Telegraf
Foto: Printscreen Facebook / Davor Oluić

YOU MAY LIKE