Connect with us

Srbija

NEVEROVATAN PRIRODNI FENOMEN U SRBIJI: Na ovom putu ljudi misle da su ili ludi ili pijani! (FOTO)

Published

on

Uzbrdna nizbrdica na Radan planini zbunjuje slučajne prolaznike. Kako je moguće da se naše oči toliko varaju, da naše noge čine korak uzbrdo, a da zapravo hodaju nizbrdo?

Odavno su stanovnici Ivanja na Radan planini i putnici namernici primetili tu neobičnu pojavu. Sve izgleda kao da se pred vama nalazi nizbrdica koja se dužinom od nekih 300 m spušta u podnožje brda. Međutim, ako na sred tog puta isključite automobil, on neće nastaviti nizbrdo, već će se sam auto vraćati uzbrdo. Ukoliko na istom putu prospete vodu, ona neće teći nizbrdo, već će se slivati uzbrdo. Kada pogledate Ivanjski potok pored puta, delovaće vam da teče uzbrdo.

Meštani i mediji su govorili o tzv. gravitacionoj anomaliji, “čudu na Radan planini” i da je tajna u magnetnom polju koje se nalazi u samom brdu. U prilog tome se navodi i to što su tokom Drugog svetskog rata, ničim izazvani, ovde padali nemački avioni.

Kako fizika vidi ovu pojavu za Serbia.com objašnjava Branislav Aleksić, istaživač-saradnik Instituta za fiziku u Beogradu.

“Fizika kaže da je sve u radu na Radanu, da je gravitacija normalna, i da ne postoji nikakva gravitaciona anomalija. Niko nikada do sada nije otkrio da nešto može da omete gravitaciju.”

  • Kako je moguće da se naše oči toliko varaju da vidimo nizbrdicu kao uzbrdicu?

“Takve varke za naše oči se dešavaju uglavnom u nekim brdima i šumovitim predelima gde nemamo jasan horizont, ravan ili recimo, neke objekte, zgrade na primer, koje su savršeno vertikalne ili drveće koje je vertikalno. U tim planinskim krajevima drveće je često nakošeno, pa u kombinaciji sa brdima daje iskrivljenu sliku našem oku koje ne može da proceni da li je to uzbrdo ili nizbrdo. Naime, izgleda kao uzbrdica, a zapravo je nizbrdica. Moje kolege su nekolicinom ogleda upravo na ovom mestu to i dokazale.”

  • Da li telo ulaže određeni napor kada krene tom “uzbrdicom”?

“Ne, kada biste zatvorili oči, mislili biste da hodate nizbrdo. Potpuno je isti osećaj.”

  • Kako se dolazi do takvih nalaza?

“Postoji nekoliko načina. Visinu strana mogu izmeriti geometri korišćenjem nivelira (geodetskih instrumenata). GPS uređaj takođe može odrediti visinu terena jer se njime može izmeriti razdaljina od satelita (ukoliko se stavi na oba kraja, GPS će pokazati šta je bliže satelitu)… Vrednost gravitacionog ubrzanja meri uz pomoć matematičkog klatna. Svi ovi eksperimenti su rađeni na Radanu i svi su pokazali da je sa gravitacijom sve u redu, da je u pitanju nizbrdica i da nema govora o nekakvom ‘magnetnom brdu’.”

Ovakvih pojava ima na još nekoliko mesta u Srbiji. Iako se radi o optičkoj varci, oni koji su iskusili ovo “čudo na Radan planini” kažu da je ova varka dovoljno uzbudljiva čak i kao takva. Zbog svoje prividne nelogičnosti i neshvatljivosti laičkom oku ona je postala neka vrsta turističke atrakcije. Ipak, još uvek ima onih koji veruju da su đavoli iz obližnje Đavolje varoši upleli svoje prste u tu malu deonicu puta na Radan planini.

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen Twitter @AkiyoshiKitaoka

Advertisement