Connect with us

Balkan

GENETIČARI OBJASNILI: Evo zašto su Srbi i Hrvati različiti od Rusa i Poljaka!

Published

on

Međunarodni tim naučnika sa Instituta za opštu genetiku Ruske akademije nauka uradio je pre nekoliko godina kompleksno genetičko-lingvističko istraživanje slovenskih i baltičkih naroda, koje je objasnilo zbog čega Istočni i Zapadni Sloveni liče jedni na druge, dok se Južni Sloveni od njih prilično razlikuju.

Istraživanje jezika i genetike Slovena trajalo je nekoliko godina, a krajem 2015. rezultate je u listu PLoS One objavio tim naučnika pod rukovodstvom doktora bioloških nauka O. P. Balanovskog (Institut za opštu genetiku i Medicinsko-genetički naučni centar) i akademika Riharda Vilemsa (Estonski biocentar i Tartuski univerzitet).

U radu su učestvovali istraživači iz mnogih zemalja u kojima slovenski i baltički narodi čine većinu stanovništva (Rusija, Ukrajina, Belorusija, Litvanija, Estonija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina), kao i naučnici Velike Britanije i konzorcijum međunarodnog projekta Genographic.

Sloveni su po definiciji narodi koji govore slovenskim jezicima. Sličnost svih slovenskih jezika nije potrebno posebno dokazivati. Sa druge strane, Južni Sloveni ne liče mnogo na Istočne i Zapadne.

#ZlatanIbrahimović je na scenu legendarnog italijanskog festivala izašao uz uvodne taktove pesme “Jutro je” 🔥🔥🔥

Posted by Serbian Times on Wednesday, March 3, 2021

Кarta izučenih baltičko-slovenskih populacija. Zelena pozadina pokazuje Istočne Slovene, narandžasta Zapadne, ljubičasta Južne, a plava – baltičke populacije. Znacima su obeležene teritorije populacija iz kojih su prikupljeni uzorci: analizirani po mtDNК (beli kružići), po Y-hromozomu (crne tačke) i po autosomalnim markerima (crveni trouglovi).

Genetičari su istražili preko 8.000 uzoraka DNК uzetih iz preko 50 baltičko-slovenskih populacija. Osnovne grupe su činili Istočni Sloveni (Belorusi, Rusi i Ukrajinci), Zapadni Sloveni (Кašubi, Poljaci, Slovaci, Lužički Srbi i Česi), Južni Sloveni (Bugari, Bošnjaci, Makedonci, Srbi, Slovenci i Hrvati) i baltički narodi (Letonci i Litvanci).

U analizi su korišćena tri genetska sistema: Y-hromozom, koji se predaje očevom linijom, mitohondrijska DNК (mtDNК) koja se predaje majčinom linijom, i autosomalna DNК koja podjednako sadrži genome oca i majke (poligenska analiza).

Sva tri sistema su dala slične rezultate. Istočni Sloveni (Rusi iz centralnih i južnih oblasti, kao i Belorusi i Ukrajinci) formiraju jasno uobličenu grupu. Izuzetak su severni Rusi koji su genetski udaljeni od ostalih Istočnih Slovena i bliži su ugro-finskim populacijama.

Među Zapadnim Slovenima Poljaci su veoma bliski Istočnim Slovenima, a Česi, i u manjoj meri Slovaci, nešto su bliži Nemcima i drugim zapadnoevropskim populacijama. Južni Sloveni su podeljeni na zapadni (Slovenci, Hrvati i Bošnjaci) i istočni (Makedonci i Bugari) region, dok su Srbi u sredini. Južni Sloveni su genetski slični svojim neslovenskim susedima na Balkanu – Rumunima, Mađarima i Grcima.

PROČITAJTE JOŠ:

KAD PRORADI BALKANSKI GEN: U centru Zagreba veselje uz srpske narodnjake! (VIDEO)

INTERVJU, ZORAN PREDIN, LAČNI FRANC: Nas Štajerce zovu slovenačkim Srbima jer imamo isti ukus i temperament

MRZETI JE LAKO, A LJUBAV LEČI: Evo ko koga najviše voli na Balkanu! (VIDEO)

Baltičke populacije (Letonci i Litvanci) ispoljavaju bliskost sa Estoncima koji govore jezikom ugro-finske grupe i pojedinim Istočnim Slovenima (Belorusima). Takođe se ispostavilo da su baltičke populacije genetski bliske volškoj grupi ugro-finskih naroda (naročito Mordvinima).

Obrativši se lingvistici naučnici su rekonstruisali genealoško stablo baltičko-slovenskih jezika, i za svaku populaciju su uporedili tri parametra: genetiku, jezik i geografiju. Ispostavilo se da najviše koreliraju genetika i geografski položaj populacije.

Naučnici smatraju da su Sloveni, šireći se Evropom, intenzivno apsorbovali populacije koje su živele na datim teritorijama u predslovenskom periodu. Sloveni su svuda doneli svoj jezik i apsorbovali genski fond autohtonih populacija. Taj dubinski genetski „supstrat“ razlikuje se u različitim ograncima slovenstva.

Zapadni i Istočni Sloveni su preuzeli istočnoevropski supstrat. Verovatno su njegov veći deo činili baltički narodi, koji su nekada bili naseljeni širom Istočnoevropske visoravni. Drugi, južnoevropski supstrat apsorbovali su Južni Sloveni, a on se sastojao od balkanskih naroda koje su Sloveni tu zatekli.

Ovi procesi su spojili Zapadne i Istočne Slovene u jedinstvenu genetsku zajednicu, a Južni Sloveni su na taj način postali sličniji neslovenskim narodima Balkana nego drugim slovenskim narodima.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RBTH
Foto: Pexels

Advertisement