Connect with us

Srbija

NALAZI SE U NAŠEM GRBU, A UMALO NESTAO: Orlovi krstaši se vratili u Srbiju!

Published

on

Svi znamo kako se odnosimo prema simbolima naše tradicije i kulture, kako cenimo tek kada izgubimo. Takva tragična sudbina umalo je zadesila i celu jednu vrstu orlova, koja se u našoj zemlji smatra nacionalnim simbolom i koji se čak nalazi i na samom grbu.

Orao krstaš je još 2016. godine bio pred izumiranjem, jer je u tom trenutku ostao samo jedan gnezdeći par. Nakon alarma, uključila su se udruženja, pre svih za zaštitu i proučavanje ptica, kao i neke državne institucije, te se sada došlo do brojke od tri gnezdeća para.

Iako je porast broja ovih ptica u našoj zemlji dobar znak, stanje populacije krstaša još je uvek veoma daleko od povoljnog. Učestali slučajevi stradanja ptica koje prouzrokuju ljudi, kroz trovanje, ilegalno ubijanje, hvatanje, slučajeve elektrokucije i kolizije, uzrokuju da gotovo svake sezone u Srbiji stradaju desetine orlova. Ipak, postoji nada da bismo mogli da doživimo novi porast u brojnosti naših krstaša.

Orlovi krstaši su gnezdarice, što znači da se tokom zime ne sele, već ostaju na svojim teritorijama čekajući proleće kada izvode potomstvo. Mlade jedinke ove vrste nakon uspešnog izletanja iz gnezda, narednih godina tragaju za idealnim mestom za gnezdo, gde će, ukoliko im uslovi dozvole, ostati dugi niz godina. Tokom ove potrage oni prevaljuju široka prostranstva, detaljno pregledaju teren, dostupnost plena, te traže snažna i visoka stabla koja bi mogla da podrže velika i masivna gnezda koja ovi orlovi prave.

Nadu da će se orlovi ponovo gnezditi na mestima u Srbiji na kojima su istorijski bili prisutni, a danas su iščezli, daju novi podaci sa terena. Tokom međunarodnog popisa orlova ove zime, popisivači su, sem nama dobro poznatih gnezdećih parova, popisali i sedam mladih krstaša, dok je jedan viđen i u blizini stare gnezdilišne lokacije na Fruškoj gori.

Orao krstaš u lovu / Wikimedia Creative Commons

Razmenom informacija sa kolegama iz Mađarske dobili smo uvid i u putanje kretanja mladih orlova praćenih satelitskim odašiljačima – čak 4 mlada krstaša sa satelitskim odašiljačima nadletala su Srbiju, takođe posećujući Frušku goru, ali i podneblje Deliblatske peščare. Još dve mlade ptice viđene su u okolini Beograda krajem februara.

Ovi podaci nam govore da krstaši aktivno tragaju za novim teritorijama krstareći nebom iznad Srbije. Iako ovi prizori donose nadu, moramo biti svesni i mnogih prepreka koje stoje na putu ponovnom naseljavanju. Svedoci smo sve češćih i masovnijih neplanskih i ilegalnih seča šuma širom Vojvodine, pa i u zaštićenim područjima.

Takođe, pojava novih trendova neregulisane vožnje motornih vozila u zaštićenih područja sve je učestalija. Orlovi krstaši su ptice koje su izuzetno osetljive na uznemiravanje, pre svega od strane ljudi. Buka i niz drugih ljudskih aktivnosti, ukoliko se obavljaju u blizini gnezda, vrlo često mogu da dovedu do uginuća mladunaca, kao i da nateraju ptice da u potpunosti napuste svoje gnezdo.

Pretpostavlja se da je upravo uznemiravanje gnezda krstaša jedan od glavnih uzroka koji su nas doveli na korak od iščezavanja ove vrste u Srbiji.

Da li će ptica sa našeg nacionalnog grba i dalje krasiti nebo nad ravnicama i planinama Srbije, uveliko zavisi od nas. Kao celokupno društvo, imamo obavezu da se zalažemo za očuvanu, zdravu i raznoliku prirodu i životnu sredinu, od koje ne samo da zavisi život orlova, nego i kvalitet života i opstanak nas ljudi, piše na sajtu Ptice Srbije.

Srpska naučnica već 13 godina radi u #JetPropulsionLaboratory pri #NASA, a u misiji sletanja na Mars bila je zadužena za ključne sisteme! 👏👏👏

Posted by Serbian Times on Wednesday, February 24, 2021

Izvor: Luftika
Foto: Wikimedia Creative Commons

Advertisement