Chicago, IL
72°
Mostly Cloudy
6:07 am7:33 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 18mph ESE
Humidity: 56%
Pressure: 29.77"Hg
UV index: 2
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
72°F
73°F
70°F
70°F
68°F
WedThuFriSatSun
66°F / 48°F
55°F / 43°F
55°F / 39°F
50°F / 37°F
54°F / 41°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

NESTVARAN PODUHVAT: Hodočasnici iz Republike Srpske nakon 33 dana pešačenja stigli na Hilandar! (FOTO)

Hodočasnici iz Srpca Gojko Basurić i Goran Grabovac, nakon 33 dana pješačenja stigli su na Svetu Goru, gde su posetili manastir Hilandar, čime su ispunili cilj na putu dugom više od hiljadu kilometara.

Ovaj zahtevni poduhvat trajao je ukupno 39 dana, ako se uzmu u obzir i pauze koje su morali da prave kako bi se odmorili i osvežili po teškom, sparnom vremenu.

Iako im se na mahove činilo da su prevazišli fizičke i mentalne mogućnosti, nijednog trenutka nisu pomislili da odustanu. Nevolja i prepreka je bilo, kažu Srpčani, ali nije bila nijedna koju nisu mogli savladati. Izračunali su formu i broj kilometara na dnevnom nivou i na kraju su, nakon više od 1.150 pređenih kilometara, stigli do pravoslavne svetinje.

Gojko Basurić kaže da će im ovo hodočašće ostati urezano u sjećanje do kraja života.

„Put je prošao bolje nego što smo planirali. Imali smo na kraju problem da li ćemo moći da uđemo na Svetu Goru zbog epidemioloških mjera. Međutim, to je sve riješeno zahvaljujući sveštenstvu iz Srpca i manastira Osovice. U Hilandaru su nas objeručke prihvatili, tako da je dolazak na Svetu Goru bio nestvaran, kao ostvarenje sna“, ističe Basurić.

Dodao je da je iskustvo sa ovog pokloničkog putovanja nemoguće riječima dočarati.

„Bez dileme ojačalo nas je u duhovnom, ali i fizičkom smislu. Noge su nam navikle na taj tempo svakodnevnog hoda, a umor će nas sigurno stići kod kuće, ali sve je to prirodno“.

Dodao je da je i ranije znao kilometrima da pešači, ali ništa nije bilo kao hodočašće do manastira Hilandar.

„Moja prva dva hodočašća su bila približno slične kilometraže kao ovo, ali ovo je bila neka dimenzija više. Zahvalni smo Bogu što je sve prošlo kako treba. Upoznali smo nove ljude i sredine. Neke situacije kroz koje smo prošli bile su veoma opasne kao kada smo, recimo, išli uz same litice i šiblje da bismo skratili put“, dodaje Basurić.

Grabovac ne krije oduševljenje nakon zajedničkog poduhvata koji je prošao bez većih problema.

„Posjeta Hilandaru je velika stvar, bilo je poteškoća ali ništa nas nije pokolebalo na putu do cilja. Srećni smo i bogatiji za ogromno iskustvo“.

Jedina nepoznanica na putu bila je da li će moći da uđu na Svetu Goru zbog pogoršane epidemiološke situacije u Grčkoj.

„To nismo znali čak ni kada smo prišli na 15 kilometara do samog odredišta. Čuli smo da su neki monasi bili zaraženi. Ipak, dobili smo propusnicu na 24 sata. Otac Nikolaj nam je maksimalno izašao u susret, tako da nisu ni pomislili da nas vrate“, istakao je Grabovac.

Izvor: Alo.ba Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE