Chicago, IL
54°
Cloudy
7:06 am4:19 pm CST
Feels like: 48°F
Wind: 14mph S
Humidity: 84%
Pressure: 29.66"Hg
UV index: 0
2 am3 am4 am5 am6 am
52°F
52°F
52°F
54°F
54°F
SunMonTueWedThu
36°F / 25°F
39°F / 32°F
39°F / 27°F
39°F / 30°F
46°F / 36°F

Published 2 years ago

By admin

NESTAŠICA ULJA I BRAŠNA U EU: Nemačka i Španija uvode ograničenja, Ukrajina obezbeđivala polovinu potreba!

Razvijene evropske ekonomije već trpe ozbijne posledice sukoba u Ukrajini kada je u pitanju snadbevanje osnovnim životnim namirnicama. Imajući u vidu da pojedinima iz Ukrajine dolazi i više od polovine potreba za hranom, problematika je značajnija, a slike sa terena ovih dana govore mnogo.

Nemački supermarketi izveštavaju o smanjenju količine suncokretovog ulja, zbog straha da bi rat u Ukrajini mogao da izazove nestašicu snabdevanja. Ukrajina obezbeđuje preko 50 odsto svetskog tržišta suncokretovog ulja, a Nemačka je jedan od njenih najvećih uvoznika.

“U našim prodavnicama trenutno primećujemo povećanu potražnju posebno za suncokretovo ulje, kao i repičino i maslinovo ulje”, rekao je portparol lanca supermarketa Aldi Sud.

Portparol sestrinske kompanije Aldi Nord rekao je za list Die Velt da bi lanac zadržao pravo da privremeno ograniči prodaju suncokretovo ulje po kupcu.

Portparol Saveznog udruženja nemačke maloprodaje Trgovina prehrambenim proizvodima pozvala je ljude da se uzdrže od gomilanja i izlaganja „solidarnost“ prema drugim kupcima,„kao na početku korona krize“.

Iz straha od nestašica u Španiji je proteklih dana zabeležena navala na određene prehrambene proizvode, pa su u brojnim supermarketima prazni rafovi brašna i suncokretovog ulja. Španija je do sada uvozila suncokretovo ulje iz Ukrajine, i taj uvoz pokrivao je čak 62 odsto potrošnje.

Upravo suncokretovo ulje je proizvod koji se sada može teško naći u prodavnicama.

„Naručili smo nove količine ulja, ali već danima nema isporuka“, prenela je jedna prodavačica jednog supermarketa u Barseloni, prenose španski mediji.

Pojedini supermarketi ograničili su prodaju suncokretovog ulja na pet litara po osobi.

Isto važi i za brašno koje se trenutno teško nalazi u prodavnicama.

Udruženje veletrgovina i supermarketa „Asedas“ je već pre par dana ukazalo na „neuobičajeno ponašanje potrošača” u vezi kupovine suncokretovog ulja i ukazalo da je snabdevanje jestivim uljem i drugim namirnicama u Španiji osigurano.

Do problema u snabdevanju, prema medijima, moglo bi doći najranije od leta, ukoliko ne bude isporuka iz Ukrajine. Takođe, zbog izostanka isporuka žitarica i kukuruza iz Ukrajine u Španiji moglo bi doći do nestašice stočne hrane, prenosi Tanjug.

Predsednik Svetske banke Dejvid Malpas apelovao je na narode i kompanije širom sveta da ne gomilaju hranu i benzin, uprkos porastu cena nakon ruskog napada na Ukrajinu i

Malpas je rekao na virtuelnom događaju koji je organizovao Vašington post da će sankcije imati veći uticaj na globalnu ekonomsku proizvodnju nego sam rat.

Rekao je i da očekuje snažan odgovor proizvođača širom sveta na povećanju zaliha, kao i da i ne vidi potrebu da ljudi imaju dodatne zalihe u svojim kuhinjama ili restoranima.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Blic.rs
Foto: Printscreen YouTube / Amazing Toks

YOU MAY LIKE