Chicago
46°
Делимично облачно
6:57 am4:20 pm CST
Осећај: 39°F
Ветар: 15mph SW
Влажност: 61%
Притисак: 29.82"Hg
УВ индекс: 1
ПетСубНед
45/41°F
45/39°F
41/32°F

Published 2 godine ranije

By admin

SRPSKA UMETNICA ‘POD SANKCIJAMA’: Minji Bogavac u Češkoj zabranjena predstava zbog Ukrajine!

Nezavisnoj pozorišnoj predstavi „Udarna vest“ pozorište MDP iz Praga otkazalo je gostovanje zbog stava Srbije prema ratu u Ukrajini. „U Srbiji nas otkazuju jer misle da smo protiv države. U inostranstvu nas isto otkazuju, zato što misle da smo država“, kaže Minja Bogavac.

Rečenicom „zbog političkog stava Srbije prema ratu u Ukrajini gostovanje srpskog pozorišta nije moguće“ javljeno je iz Praga. Srpsko pozorište o kome je reč u ovom mejlu je nezavisni Trinidad iz Novog Sada, a gostovanje njihove predstave Udarna vest otkazuje gradsko pozorište MDP iz Praga. Njeni autori su Minja Bogavac i Marko Grbić, a njeni glumci su Mina Nikolić i Đorđe Živanović Grgur.

Tako je predstava „Udarna vest“ postala prva srpska kolateralna žrtva u ratu Rusije sa Ukrajinom. Ili, žrtva stava Srbije prema tom ratu. Predstava „Udarna vest“ je nezavisna produkcija, dakle iza nje ne stoji institucija pa samim tim ni država, već samostralmi umetnici koji, istina, žive u Srbiji.

“Sve je ovo zastrašujuće“ kaže za “Vreme“ Minja Bogavac. “Ne znam da li je u pitanju izolovani slučaj, strah malog direktora malog pozorišta za svoju platu i njegov pokušaj da se nekom dokaže, ili je odluka sistemska.“

Minja Bogavac kaže da ne može a da u pismu kojim im otkazuju gostovanje ne primeti eksplicitnost i nazivanje stvari pravim imenom.

“Direktno su saopštili da nam otkazuju gostovanje zbog političkih razloga. Kod nas se to kaže – zbog tehničkih razloga.“

„U Srbiji, otkazuju nas jer misle da smo protiv države. U inostranstvu nas isto otkazuju, zato što misle da smo država… Ukratko: gde god stanem, stojim na pogrešnoj strani!… A đavo bi ga znao koja je strana ovde prava… U svakom slučaju, ja sam uvek na onoj strani koja je – otkazana, pa onda uživam u reputaciji „zabranjivane autorke“… I stvarno, ali baš ono – najstvarnije i najiskrenije, nemam u sebi nikakvu emociju, tipa ljutnje“, piše Bogavac u svom autorskom tekstu za „Danas“.

„Jedina stvar koja me malo brine jeste pitanje: hoće li sada stalno biti ovako?! Ili preciznije: da li će OPET sve biti ovako, kao devedesetih i kao pod sankcijama i kao sa plavim pasošem u redovima za vize?“, dodaje beogradska dramutiškinja.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen YouTube / RTS Kulturno-umetnički program – Zvanični kanal

YOU MAY LIKE