Connect with us

Amerika

NEOBJAŠNJEN FENOMEN: Nakon 17 godina, 15 država u SAD će svedočiti prirodnom spektaklu! (FOTO, VIDEO)

Published

on

Čak 15 američkih saveznih država uskoro će posvedočiti misterioznom prirodnom fenomenu koji se odigrava jednom na svakih 17 godina – izlasku stotina miliona jedinki Velikog istočnog tvrdokrilca iz hibernacije i njihovom masovnom izletanju iz zemlje.

Ovi insekti nazivaju se na engleskom “brood X” i spadaju u red periodičnih cikada. Iako su prilično veliki, krilati, i uopšte zastrašujućeg izgleda, uglavnom su bezopasni. Poznati su po gotovo zaglušujućem zujanju.

Periodične cikade imaju crna tela i smele crvene oči i provode 17 godina pod zemljom u larvama, hraneći se sokovima iz zemlje. U letu, periodične cikade se drže grupe i slede strogi raspored.

Entomolog sa Državnog univerziteta Mičigen Hauard Rasel opisao je šta treba očekivati.

“Od kraja maja do juna može biti prilično glasno – ako se nalazite u području gde su oni brojni, može ih biti na stotine hiljada ili na milione”, rekao je Rasel, prenosi Yahoo.

Prema entomologu, periodične cikade čekaju pravi prolećni dan, kada temperatura skoči, nakon čega nimfe izlaze sa površine.

“Oni se popnu na najbližu stvar koju mogu pronaći i konačno se izležu. U to vreme su beli – njihov egzoskelet još nije očvrsnuo. To traje pet ili šest dana. Tada je odrasla jedinka spremna da traži partnera”, objasnio je Rasel.

Zašto se ovaj insekt pojavljuje svakih 17 godina potpuna je misterija, a “niko ne zna koji mehanizam koristi da pokrene njihov masovni izlazak”, kaže Rasel.

Majkl Raup, emeritus profesor entomologije na Univerzitetu Merilend, isprilao je za USA Today da su periodične cikade najpoznatije po svojoj buci, kao i da mogu emitovati zvuke između 80 i 100 decibela, što je ekvivalentno nisko letećem avionu ili kosilici.

Raup smatra da bi po hektaru moglo biti i do 1,5 miliona cikada, što bi značilo da ukupna populacija Velikog istočnog tvrdokrilca možda prevazilazi milijardu.

Očekuje se da će se jedno od najvećih legla periodičnih cikada u istoriji SAD pojaviti u 15 saveznih država: Delaver, Džordžija, Ilinoj, Indijana, Kentaki, Merilend, Mičigen, Severna Karolina , Nju Džersi , Njujork, Ohajo, Pensilvanija, Tenesi, Virdžinija, Zapadna Virdžinija i Vašington DC.

Izvor: Daily Wire
Foto: Wikimedia Creative Commons

Advertisement