Connect with us

Amerika

BUDUĆNOST ŠKOLSTVA U AMERICI: Novi zakon u Ilinoju prestravio roditelje, evo šta predviđa! (VIDEO)

Published

on

Savezna država Ilinoj usvojila je “Zakon o kulturno odgovornom učenju i vođenju”, koji predviđa da će učitelji morati na časovima da vode diskusije o “politickim kontroverzama”, da organizuju odlaske učenika na demonstracije koje se tiču pitanja kao što su rasizam, klimatske promene, beli supremicizam, kontrola oružja i sl., moraće da ih uče da postoji neograničen broj polova, itd.

Takođe, predavači će u nastavi morazi da primenjuju program Projekta 1619, prema kojem su SAD zvanično osnovane 1619. godine kada su se iskrcavali prvi crni robovi, a ne na Dan nezavisnosti, kao i da pravi razlog rata protiv Britanaca nije bila nezavisnost, već borba za očuvanje robovlasničkog sistema. Nastavnici koji ne budu prihvatili ovo izgubiće licencu za predavanje.

Državni odbor za obrazovanje Ilinoja (ISBE), usvojio je predloženi set izmenjenih nastavnih standarda čiji je cilj stvaranje “kulturno svesnih školskih lidera”. Zahtevi za “kulturno-odgovorno podučavanje i vođenje“ trebalo bi sa se u potpunosti primene do 1. oktobra 2025. godine, do kada će biti završena edukacija i priprema za novi program.

Pogledajte VIDEO u kojem uticajni konzervativni aktivista i voditelj Čarli Kirk govori o ovom problemu i tome šta donosi budućnost obrazovanja u Ilinoju!

Paket od šest novih sveobuhvatnih standarda zahteva da nastavnici budu “refleksivni” dok grade odnose sa učenicima, porodicama i zajednicama kojima služe, istovremeno prilagođavajući svoje nastavne metode tako da uključuju učenike različitih kultura, porekla, jezika, identiteta i seksualne orijentacije.

Prema novom zakonu o obrazovanju, kulturno odgovoran nastavnik i vođa će “prepoznati kako njihov identitet (rasa / etnička pripadnost, nacionalno poreklo, jezik, pol i pol, rodni identitet, seksualna orijentacija, fizička / razvojna / emocionalna sposobnost, socioekonomska klasa, religija itd.) utiče na njegove perspektive i uverenja o pedagogiji i učenicima” da bi mogao da “proceni kako njegove pristrasnosti i percepcije utiču na nastavnu praksu i kako pristupiti alatkama za ublažavanje sopstvenog ponašanja (rasizam, seksizam, homofobija, nezaslužene privilegije, evrocentrizam, itd.).

Nastavnici i vođe koji reaguju na kulturu shvataju da u našem društvu postoje , stvarajući tako ugnjetavajuće uslove, navodi se u novim standardima. Vaspitači treba “aktivno da rade protiv sistema koji stvaraju i jačaju nejednakosti u društvu i obrazovnim institucijama”.

PROČITAJTE JOŠ:

VRHUNAC LUDILA: Od sada je kažnjivo nazivati ljude životinjskim imenima, da se kokoške i krave ne uvrede!

MIR, MIR, NIKO NIJE KRIV: Pokret Black Lives Matter nominovan za Nobelovu nagradu!

“SPAVAŠ LI MIRNO, DŽEK DORSI”: Žrtva seksualnog zlostavljanja tužila vlasnika Tvitera!

Istaknuti pravnik Tomas Olp kritikovao je novi set mera: “Obavezivanje na prihvatanje i odobravanje vrednosti koje mogu biti u suprotnosti sa sopstvenim duboko uvreženim verskim uverenjima je nepotrebno i protivustavno. Pored toga, zakon pokušava da diktira nastavnicima mišljenje i da ih usmeri u aktivistički način razmišljanja. Preporučujemo Državnom odboru za obrazovanje države Ilinoj da odustane od ovog predloženog pravilnika zbog njegovih ustavnih slabosti, neodređenosti, diskriminacije gledišta i ometanja slobodnog vršenja religije i mišljenja”.

Državni odbor za obrazovanje Ilinoja usvojio je 16. decembra paket za odobravanje uslova “Кulturno odgovornog podučavanja i vođenja”, a danas ističe rok od 45 dana tokom kojih Zajednički odbor Generalne skupštine za Administrativna pravila razmatra amandmane.

Šta sve podrazumevaju novi standardi možete pročitati OVDE.

Izvor: Mahomet Daily
Foto: Pixabay

Advertisement