Chicago, IL
55°
Sunny
6:22 am5:42 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 10mph SSE
Humidity: 52%
Pressure: 30.06"Hg
UV index: 3
3 pm4 pm5 pm6 pm7 pm
55°F
55°F
54°F
52°F
50°F
SunMonTueWedThu
66°F / 54°F
70°F / 41°F
45°F / 36°F
48°F / 36°F
48°F / 41°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

NEMA ULAZA NA KOSMET: Uklonjene barikade na severu, prelazi Jarinje i Brnjak još nisu otvoreni

Na severu Kosova uklonjene su barikade sa svih puteva, kako bi se omogućio saobraćaj, ali kako javlja reporter N1, prelazi Jarinje i Brnjak i dalje su zatvoreni. Barikade su juče postavili Srbi uoči početka primene odluka Prištine o registarskim tablicama i ličnim dokumentima.

Nakon pritisaka iz međunarodne zajednice, Vlada Kosova je noćas pristala da odloži primenu tih mera za 30 dana. Kosovski premijer Aljbin Kurti poručio je jutros da će mere reciprociteta prestati da se primenjuju čim se uklone sve barikade.

Sve barikade uklonjene su nešto pre podneva, taj prelaz je i dalje zatvoren i nemoguće ga je preći čak ni peške. Sa obe strane prelaza, kako dodaje, formirale su se kolone vozila

Slična situacija je i na prelazu Brnjak, dok se na prelazu Merdare saobraćaj odvija normalno, ali se svima sa ličnim kartama Srbije i dalje izdaju prateća ulazno-izlazna dokumenta.

Iz Kosovske policije prethodno su rekli agenciji Srna da je uklonjena jedna od većih barikada postavljena u blizini administrativnog prelaza Jarinje, da je u toku uklanjanje barikade u selu Varage na putu Kosovska Mitrovica-Zubin Potok.

KoSSev javlja da je uklonjena je i barikada u mestu Rudare na prilazu Zvečanu iz pravca južne Kosovske Mitrovice.

Kamioni su napustili to mesto, i put ka prelazu Jarinje je prohodan od 11.30. Kako javlja KoSSev, među najmanje osam kamiona koji su napustili mesto barikada, viđeno je i jedno vozilo sa oznakama OEBS-a, i jedno KFOR-a.

Neposredno nakon uklanjanja barikada novinari su u Rudaru pokušali da postave pitanje potpredsedniku Srpske liste i poslaniku u kosovskoj skupštini Igoru Simiću, koji se nalazio na licu mesta, ali je on odbio da odgovari poručivši da je „odgovoran srpskom narodu“, a ne novinarima.

Iz kosovske policije su ranije poručili da će prelazi Brnjak i Jarinje biti otvoreni za saobraćaj odmah posle uklanjanja svih barikada, te da na ovim prelazima neće biti primenjivana uredba Vlade Kosova o zabrani ulaska na teritoriju Kosova sa srpskom ličnom kartom.

Priština je na mesec dana odgožila odluku o preregistraciji vozila i ličnim kartama na severu Kosova, i to na zahtev SAD.

Iz Vlade Kosova je saopšteno da će ove mere biti odložene do 1. septembra, ukoliko danas budu uklonjene barikade postavljene na administrativnim prelazima.

Srbi na severu Kosova su prethodno, uoči početka primene najavljenih mera Prištine, sinoć postavili barikade na putevima na severu Kosova.

Izvor: N1 Foto: Kossev

YOU MAY LIKE