Chicago
37°
Partly Cloudy
6:48 am7:05 pm CDT
Feels like: 30°F
Wind: 10mph NNE
Humidity: 75%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
FriSatSun
43/36°F
39/28°F
45/34°F

Published 3 years ago

By admin

NEMA ODMORA: Oko 34.000 penzionera u Srbiji i dalje radi

Nije samo veći kućni budžet taj koji penzionera navodi da se ponovo aktiviraju. Stariji građani žele da se osećaju korisnim, provode vreme sa ljudima, pobegnu od samoće…

Potreba za dodatnim prihodima u domaćinstvu, ali i osećaj da su i dalje korisni, neki su od razloga zašto stariji građani, uprkos stečenim uslovima za penziju, nastavljaju da rade.

Trenutno ne postoje precizni podaci o broju penzionera koji su nastavili da rade i nakon penzionisanja, a iz Fonda PIO kažu da se na osnovu podnetih zahteva za ponovno određivanje iznosa penzije po osnovu naknadno ostvarenog staža procenjuje da ih je oko 34.000 u Srbiji. 

Međutim, ta brojka je verovatno veća, jer evidencija o penzionerima koji su zaposleni preko ugovora o delu, ili onih koji rade na “crno”, nije poznata.

Predsednik Gradske organizacije penzionera Beograd Vasilije Bjelobrković kaže da ni njihova organizacija nema podatke o tome koliko penzionera u prestonici radi. Tu informaciju, kaže Bjelobrković, stariji građani često kriju.

“Voleo bih da imamo te podatke, kako bismo pronašli način da zaštitimo penzionere ako su angažovani na nekom radu. Međutim, to se među penzionerima shvata kao privatna stvar i ne govore o tome”, rekao je Bjelobrković. 

Upitan kojim se poslovima penzioneri najčešće bave, kaže da su to uglavnom poslovi iz struke kojom su se celog radnog veka bavili. Tek oko 10 odsto njih, procenjuje on, menjaju struku. 

“Najveći broj penzionera koji nastavljaju da rade su intelektualci, profesori, doktori, zatim zidari, metalostrugari…”

Vasilije Bjelobrković

Intelektualci, kaže, nastavljaju da rade kako bi dovršili uspešan rad ili istraživanja koja su započeli tokom radnog veka. Motivi zbog kojih nastavljaju da rade su pre svega novac, kako bi oni i njihove porodice “slobodnije disale”. 

Međutim, nije samo veći kućni budžet taj koji penzionera navodi da se ponovo aktiviraju. Stariji građani žele da se osećaju korisnim, provode vreme sa ljudima, pobegnu od samoće…

Upitan da prokomentariše to što sve više penzionera rade kao vozači autobusa ili kamiona, odgovara da takvo zanimanje od radnika traži da je potpuno fizički i psihički zdrav. Na primer, vojni penzioneri ili oni koji su radili pri MUP-u, a koji su mlađi od 60 godina, mogli bi da rade kao vozači, smatra Bjelobrković.

U Srbiji je relativno mali broj vojnih penzionera, oko 47.000, a od te cifre, deset procenata njih je spremno da “uskoči” u poslove vozača, procenjuje Bjelobrković. 

Stariji građani rade i na poslovima obezbeđenja u mnogim objektima, poštama, bankama, kao prodavci…

Ne postoje zakonska ograničenja kojima se određuje koliko godina posle penzionisanja neko može da radi. Penzioneri se mogu ponovo zaposliti po ugovoru o radu, delu, autorskom ugovoru a da istovremeno nastave da primaju ranije stečenu penziju.

TEKST: Agencije

YOU MAY LIKE

MLADI NIŠLIJA POGINUO U AMERICI: Izgubio život u udesu, prijatelji prikupljaju novac da vrate telo u Srbiju! (FOTO)
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
UŽIČANKA SLAVICA POSTALA SVETSKA PUTNICA: Obišla 43 zemlje, a zbog jedne stvari joj je Tajland najveće razaočaranje!
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
VRHUNAC, PO NAŠKI: Srpska reč za orgazam je nešto najlepše što ćete čuti danas!
SVI SE PLAŠE SRPSKE "DANCING LADY": Misteriozna Beograđanka koja igra u narodnoj nošnji postala svetski fenomen!(VIDEO)
RATNI VETERAN BAJDENU U LICE: Poslali ste milione u smrt u Iraku i Avganistanu, ne možete da budete predsednik! (VIDEO)
EKSKLUZIVNO, MAJA VOLK: Kako sam pobedila rak i kojom sam hranom produžila karijeru Novaku Đokoviću! (VIDEO)