Connect with us

događaji

STUDENT ETF-a OSVOJIO ZLATO NA MEĐUNARODNOJ OLIMPIJADI: Pobedio više od 30 finalista u Jerevanu

Published

on

Ovo je drugi put da na takmičenju u Jerevanu naši studenti ETF-a osvajaju zlatnu medalju iz mikroelektronike

Toma Gavrić, student četvrte godine osnovnih akademskih studija Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu na grupi za Elektroniku, osvojio je zlatnu medalju u Jerevanu na 14. međunarodnoj olimpijadi iz mikroelektronike.

Drugo mesto osvojio je Mohamed Abdelnabi Ali Mahmud Zaher iz Egipta, a treće mesto osvojila je Gloria Sepanta iz Urugvaja.

Oblasti iz kojih se zadaju problemi na olimpijadi su projektovanje i testiranje digitalnih, analognih i mixed-signal integrisanih kola, poluprovodničke komponente, matematički i algoritamski problemi koji se javljaju u programima za dizajn hardvera. Problemi su prilagođeni studentima i njihovom iskustvu.

Takmičenje se održava u dve faze. Prva faza predstavlja nacionalna takmičenja gde se biraju predstavnici svake zemlje učesnice na finalnom međunarodnom takmičenju, a koje se svake godine održava u jesen u Jerevanu.

Ovogodišnja prva faza je okupila takmičare iz država: Argentina, Jermenija, Belorusija, Brazil, Čile, Kolumbija, Egipat, Gruzija, Nemačka, Iran, Jordan, Filipini, Poljska, Rusija, Saudijska Arabija, Srbija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ukrajina, Urugvaj, SAD i Vijetnam.

Najbolji sa nacionalnih takmičenja, njih 34, učestvovali su na finalnom takmičenju u Jerevanu od 5. do 7. novembra 2019.

Pravo učešća na olimpijadi imaju svi studenti osnovnih, master ili doktorskih studija mlađi od 30 godina.

Prvo mesto Gavrića je druga zlatna medalja za Srbiju na ovom takmičenju. On je nastavio niz sjajnih rezultata naših studenta koji su počeli 2017. godine bronzanom medaljom koju je osvojila Katarina Radinović-Kapralović, dok je 2018. godine Miloš Grubor osvojio zlatnu medalju, oboje u trenutku takmičenja takođe studenti 4. godine na modulu Elektronika.

Organizator olimpijade je kompanija Synopsys u saradnji sa Institutom inženjera elektrotehnike i elektronike, IEEE.

TEKST: Brainz/Serbian Times FOTO: Elektrotehnički fakultet

Advertisement