Connect with us

Amerika

NEGIRANJE BAJDENOVE POBEDE: Agencija zadužena za predaju vlasti ne priznaje izborni rezultat!

Published

on

Predsednik SAD Donald Tramp odbija da prizna poraz i tvrdi da su izbori pokradeni, a njegova administracija još nije počela sa procesom predaje vlasti timu proglašenog pobednika Džoa Bajdena.

Vladina agencija u Vašingtonu koja je zadužena za proces predaje vlasti-Upava za opšte poslove (GSA) bi trebalo da formalno prizna Bajdena kao novog predsednika i počne proces tranzicije koji obično traje do inauguracije novog predsednika 20. januara. Uobičajeno je da krene sa procesom kada se proglasi pobednik.

Ali, direktorka te agencije Emili Marfi, koju je postavio Donald Tramp, odbija da to učini.

Rojters prenosi da Bajden i njegov tim zbog toga razmatraju pokretanje sudskih procesa protiv Uprave.

Ishod izbora, međutim, nije toliko neizvestan, a mediji su u subotu proglasili Bajdenovu pobedu na osnovu svojih projekcija.

Portparolka Uprave je rekla da neće početi proces tranzicije sve dok Bajdenova pobeda ne bude i pravno potvrđena.

Tramp odbija da prizna poraz na izborima, a njegova kampanja je podnela tužbe protiv saveznih država i tvrdi da je glasanje i brojanje glasova bilo neregularno, iako nisu izneli dokaze za to.

Tramp se nada da će uz pomoć tužbi uspeti da preokrene ishod izbora.

Lider republikanca u Senatu Mič Mekonel je ocenio da Tramp ima “stoprocentno pravo da traži da se istraže potencijalne neregularnosti i da iscrpi sve pravne opcije”

Za to vreme, izabrani predsednik i potpredsednica SAD, Džo Bajden i Kamala Haris, počeli su sa realizacijom svojih planova i održali sastanak sa grupom eksperata o tome kako da se zaustavi širenje koronavirusa.

Bajdenova kampanja takođe traži način da sarađuje sa Trampovom administracijom u procesu tranzicije vlasti.

Džen Psaki iz Bajdenovog tranzicionog tima napisala je na Tviteru da “američka nacionalna bezbednost i ekonomski interesi zavise od federalne vlade i njene spremnosti da pokaže da poštuje volju naroda i krene u mirnu tranziciju vlasti”.

Šta radi Uprava za opšte poslove?

Kada se pobednikom proglasi neki od kandidata, Uprava za opšte poslove treba da obezbedi podršku tranzicionom timu novog predsednika – od kancelarija, računara, do plata i službenih imejl adresa. Sve to će ove godine koštati 9,9 miliona dolara.

Takođe, zvaničnici Bajdenove administracije treba da predaju dokumente o svojim finansijama i popune formulare o sukobu interesa, pre nego što stupe na dužnost u bilo kojoj vladinoj agenciji.

Nevladina organizacija Centar za predsedničku tranziciju takođe je apelovao na Trampovu administraciju da odmah krene u proces predaje vlasti.

“Kampanja je bila žestoka, ali istorija je puna primera predsednika koji su i posle takve kampanje pomagali svojim političkim protivnicima”, navodi se u saopštenju.

Izvor: Glas Amerike Foto: Facebook

Advertisement