Chicago, IL
55°
Rain Shower
5:56 am7:40 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 14mph SSW
Humidity: 49%
Pressure: 29.81"Hg
UV index: 0
4 am5 am6 am7 am8 am
55°F
55°F
55°F
55°F
55°F
WedThuFriSatSun
43°F / 37°F
55°F / 45°F
57°F / 55°F
73°F / 63°F
72°F / 57°F

Published 3 years ago

By admin

AMERIKA SE CRVENI: Mapa otkriva veliku istinu o američkim izborima!

Ako pogledate zemlju koristeći tipičnu izbornu mapu, primetićete da je crvena boja dominantnija u odnosu na plavu, iako je demokratski kandidat Dđo Bajden prema plasiranim statistikama osvojio ovogodišnje izbore.

To je zato što se navedene mape obično zasnivaju na osnovu ukupnog broja glasova. Ali veoma su značajne zemlje koje imaju mali broj stanovnika, koje pokazuju da večinski glasovi pripadaju republikancima, a u stvari nacija je ove godine bila podeljena – sa Bajdenom na oko 74,5 miliona glasova i predsednikom Trampom na 70,3 miliona prema brojanju glasova od subote naveče.

Druga mapa koja sagledava izbora 2020. pokazuje da kada vizualizujete glasanje po broju stanovnika, dobijate potpuno drugačiju sliku izbora.

Koristeći različite boje i veličine tačaka koje reprezentuju glasove birača širom zemlje, Karim Douleb koji radi za kompaniju na polju istraživanja podataka i Džetpek AI napravili su mapu koja pruža jasniji uvid u to kako se glasovi obe stranke raspodeljuju širom zemlje.

Plave tačke se pojavljuju u „čvrstim“ crvenim zonama od Misissippija do Ajdaha. Crvene tačke okružuju velike gradove i dominiraju u mnogim oblastima. Veliki deo mape je bele boje, što objašnjava činjenicu da mali broj ljudi živi na tim teritorijama.

„Nisam prvi i sigurno neću biti poslednji koji je istakao da su tradicionalne izborne mape površan, obmanjujući način za prezentovanje ishoda izbora“, tvitovao je Douleb kada je kreirao verziju svoje mape koristeći postojeću iz izborne trke koja se odigrala 2016. godine, a koja je postala viralna u februaru mesecu.

Izvor: New York Post Foto: Printscreen / Karim Douieb / Jetpack.AI

YOU MAY LIKE