Chicago, IL
64°
Partly Cloudy
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 64°F
Wind: 11mph SSE
Humidity: 31%
Pressure: 29.57"Hg
UV index: 0
7 pm8 pm9 pm10 pm11 pm
61°F
59°F
55°F
57°F
57°F
TueWedThuFriSat
68°F / 27°F
32°F / 21°F
46°F / 32°F
46°F / 37°F
59°F / 48°F

Published 2 years ago

By admin

NE ODVAJA SE OD PANJA: Svetlana tvrdi da joj se ukazala Sveta Petka! (FOTO)

Jedna od najvećih pravoslavnih zaštitnica, Sveta Petka, prema verovanjima, mnogima je pomogla, pružila spas i onda kad je bilo najpotrebnije uslišila molitve. Ali, za ovu svetiteljku vezana je i legenda da se vernicima koji joj se mole ukazuje kao žena u crnom plaštu i tako predtavlja ili spas, ili kaznu.

Brojni su izlečeni svedočili o ovom neobičnom susretu, a najupečatljivija bila je priča jednog oficira JNA koji je zatečen na kolenima kod crkve posvećenoj Sveti Petki na Кalmegdanu. Кad su ga pitali kako tako slobodno ispoljava svoja verska osećanja, odgovorio je da je samo zahvaljujući ovoj crkvi i velikoj svetiteljki ostao živ. Кad ga je tokom Drugog svetskog rata napala nemačka patrola, sklonio se u malu crkvicu i tada mu se ukazala žena sa crnim plaštom i spasila ga.

Pola veka kasnije, i dalje se veruje u čudotvorne moći ove svetiteljke, a Svetlana Marković iz Topole smatra da joj se žena sa crnim plaštom ukazala na jednom od panjeva kad su u dvorištu svoje rodne kuće u selu Ratković sekli stari orah.

„Bila je nedelja, dosta ljudi je išlo ka manastiru, a mi smo sekli taj orah. Žurili smo da rasklonimo sa puta odsečene grane i panjeve, i ja sam u žurbi dok sam prebacivala te panjeve na jednom od njih primetila detalj koji me je asocirao na Svetu Petku“, priča Svetlana Marković.

Celo stablo oraha ima crne šare na presecima, ali samo je na tom jednom mestu detalj takav, da je Svetlanu asocirao na Petkovicu. Ona ističe, da se sa druge strane panja takođe nalazi crna mrlja, ali nije ista.

„Verujem da je to neki Božji znak, jer ja imam sestru bliznakinju a naša devojačka slava je bila Sveta Petka. Moja sestra je veče uoči naše slave sanjala da joj se javio ženski glas koji joj je rekao ‘moli se’. Možda je i ovo neka poruka koju nama šalje Bog“, veruje Svetlana.

Stručnjaci objašnjavaju da su godovi uvek koncentrični krugovi, na taj način stablo raste i deblja se. Za pojave, kada se javi drugačiji oblik, ne postoje jasna objašnjenja, pretpostavlja se da je možda drvo imalo neku anomaliju pri razvoju.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE