Chicago
70°
Fair
5:19 am8:16 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 5mph NE
Humidity: 45%
Pressure: 30.05"Hg
UV index: 4
TueWedThu
79/63°F
81/64°F
81/63°F

Published 2 years ago

By admin

SKORO JEDNOGLASNO: Savetnici FDA podržali vakcinaciju dece od 5 do 11 godina Fajzerom!

Ekspertska komisija u utorak je ubedljivom većinom glasova odlučila da preporuči Upravi za hranu i lekove (FDA) da dozvoli upotrebu Fajzerove vakcine protiv kovida 19 kod dece uzrasta 5 do 11 godina, navodeći da su prednosti vakcine veće od rizika.

To znači da bi još oko 28 miliona dece moglo da se vakciniše, a većina njih već ide u školu, i pohađa nastavu uživo. Vakcine bi mogle da počnu da se daju mlađoj deci već naredne nedelje. FDA nema obavezu da sledi savet svojih spoljnih savetnika, ali ga obično uvaži.

Ukoliko FDA dozvoli vakcinaciju ove starosne grupe, savetodavna komisija Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) sastaće se sledeće nedelje da iznese svoje preporuke o imunizaciji. Direktor CDC donosi konačnu odluku.

Fajzer i Bajontek navode da je njihova vakcina pokazala efikasnost od 90,7% u zaštiti od koronavirusa, u kliničkom istraživanju u kome su učestvovala deca stara između 5 i 11 godina.

Dok su slučajevi dece koja su se ozbiljno razbolela ili preminula od kovida 19 relativno retki u poređenju sa odraslim, neka deca razvijaju komplikacije zbog virusa, a infekcije među nevakcinisanom decom su porasle zbog prenošenja delta varijante koronavirusa.

Fajzer i Bajontek traže dozvolu za nižu dozu vakcine kod dece, od 10 mikograma, naspram 30 mikrograma koliko se koristi u vakcinisanju onih starijih od 12 godina. Vakcina za decu staru od 12 do 15 godina je dozvoljena u maju, a dok je prošlog decembra dobila dozvolu za one starije od 16 godina.

Savetnici su obratili posebnu pažnju na stopu upale srčanog mišića, odnosno miokarditisa, stanja koje je dovedeno u vezu sa vakcinama Fajzera i Bajonteka, kao i Moderne, posebno kod mladih muškaraca.

Ukoliko broj slučajeva miokarditisa u mlađoj starosnoj grupi bude sličan onom kod dece stare između 12 i 15 godina, sprečene hospitalizacije zbog kovida su, u većini mogućih situacija, znatno brojnije od sprečenih hospitalizacija zbog miokarditisa, naveli su stručnjaci FDA u dokumentima pred sastanak u utorak.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Glas Amerike
Foto: Printscreen YouTube / 60 Minutes

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
NEPONOVLJIVI VLADIKA NIKOLAJ: Svetac koji je zadivio Evropu i izazvao duhovno buđenje Srba!
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)
LEBRON SE OVAKO NIJE POKLONIO NIKOME: Pred novinarima skinuo kapu Jokiću i izazvao oduševljenje! (VIDEO)
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
"IZGUBLJENA ZEMLJA" POKORILA KAN: Srpski film sniman u Ribnikaru nagrađen ovacijama i aplauzom publike! (VIDEO)
BOŽIJE ČUDO U MISURIJU: Otkopali grob časne sestre i ugledali neverovatan prizor! (VIDEO)
JOKIĆ ISPISAO ISTORIJU I ODVEO DENVER U VELIKO FINALE! Denver počistio Lejkerse, Srbin obeležio meč brutalnim TRIPL-DABLOM!