Connect with us

Amerika

SERBIAN TIMES SAVETUJE: Šta da radite kada dobijete pisamce od IRS-a (samo bez panike!)

Published

on

Ukoliko ste dobili pismo/obaveštenje od Internal Revenue Service, poznatijeg po skraćenici IRS, za početak je najbitnije da razumete suštinu i shvatite zašto ste dobili obaveštenje, zatim šta su Vaše opcije i koji postupak da preduzmete da biste obaveštenje očistili sa rekorda.

U većini slučajeva instrukcije na obaveštenjima su veoma jasne. Kada nisu, uvek možete pozvati IRS i pitati za više informacija vezanih za Vaš slučaj.

Zašto Vam pišu…

Najčešći razlozi za dobijanje obaveštenja/pisma su sledeći:

  1. Imate dug koji niste izmirili ili novonastali dug
  2. Imate povraćaj novca
  3. Naknadna pitanja u vezi sa Vašom poreskom prijavom
  4. Verifikacija identiteta
  5. Dostava naknadnih informacija
  6. Obaveštenje o promeni Vaše obračunate poreske prijave
  7. Obaveštenje o odlaganju procesa Vaše podnete poreske prijave

Želim da skrenem pažnju na to da IRS nije apriori u pravu. Naime, dešava se da pogreše i zato nije preporučljivo da platite ako ne razumete u potpunosti o čemu se radi.

I IRS greši, proverite pre nego što platite

U slučajevima gde IRS konstatuje da dugujete neku određenu sumu novca ili bilo koju drugu promenu u vezi sa Vašom poreskom prijavom, uvek imate opciju da prihvatite ili da ne budete saglasni sa datim predlogom sve dok ne proverite da li ste po Zakonu zaista dužni da platite.

NAŠA LEPA SAVETNICA: Jovana Janjić, CPA

Ukoliko potpuno razumete njihov predlog o dugovanju novca i saglasni ste, jedina opcija da očistite Vaš rekord jeste da platite ukoliko je to traženo od vas.

Ukoliko potpuno razumete njihov predlog i niste saglasni, odgovorite onako kako je zahtevano od vas i u zadatom roku. Rok da se odgovori je obično 30 dana od dana datiranog na pismu.

IRS nikada ne zove, pazite se prevare

Želim da naglasim da IRS nikada ne zove poreske obveznike telefonom. Jedina vrsta komunikacije koju možete očekivati jeste preko pošte u vidu pisma, sa IRS adresom kao pošiljaocem i Vašim imenom i adresom kao primaocem.

Ako dobijete telefonski poziv od osobe koja se predstavlja kao IRS agent i traži da platite dug i da joj date broj Vaše kartice, da joj pošaljete keš ili ček na datu adresu, savetujem Vam da prekinete razgovor i ne dajete nikakve lične ili finansijske informacije, zato što se radi o prevari.

Ako ipak niste baš sigurni kako da sami rešite problem kada Vam pristigne pismo od IRS, preporučujemo vam da se obradite Vašem Certified Public Acccountant-u (CPA).

U sledećem članku više ćemo Vas informisati o IRS reviziji (audit-u).

Piše: Jovana Janjić, CPA  Foto: Privatna arhiva/Snoopy IRS Cartoon

P.S. Za više informacije vezano za ovu, ali i druge teme, možete kontaktirati savetnicu Serbian Times-a…

JOVANA JANJIĆ

1701 E Woodfield Rd, Suite 745
Schaumburg, IL 60173
Phone: 847-908-7822 Direct: 847-278-2239
Email: jovana@jztaxes.com Website: www.jztaxes.com

Advertisement