Chicago
68°
Cloudy
6:34 am7:14 pm CDT
Feels like: 68°F
Wind: 14mph SSW
Humidity: 61%
Pressure: 29.54"Hg
UV index: 3
SatSunMon
41/30°F
55/43°F
54/43°F

Published 2 years ago

By admin

NAUČNO OTKRIĆE GODINE: Srpkinja otkrila mrežu ‘auto-puteva’ kroz Sunčev sistem! (FOTO)

Nataša Todorović, naučnica iz Astronomske opservatorije u Beogradu, istaknuti je član međunarodnog tima naučnika koji je otkrio nešto što su svetski mediji okarakterisali kao pravi “nebeski auto-put”.

Otkriće ‘zvezdane staze’ učinilo je mogućim mnogo brže putovanje kroz Sunčev sistem nego što je to bio slučaj do sada. Mediji, ali i naučna javnost, ocenili su da je u pitanju jedno od najvećih naučnih dostignuća ove godine!

Tim u kojem je bila Nataša, uočio je putanje kojima komete i asteroidi prevaljuju do 100 astronomskih jedinica (razdaljina između Zemlje i Sunca) za manje od 100 godina.

Naučnici veruju da bi ova mreža ‘astero-puteva’ mogla da se iskoristi za drastično ubrzavanje letelica koje putuju u daleke krajeve Sunčevog sistema. Otkriće je omogućilo prikupljanje podataka o milionima orbita u Sunčevom sistem, kao i ukrštanje informacija i proračuna o poklapanjima između orbita nebeskih tela i novootkrivenih ruta.

“Otkrivena je mreža ‘nebeskih autoputeva’ koja pokriva skoro ceo Sunčev sistem. Mi smo obuhvatili oblast koja se prostire od asteroidnog prstena, od 3 astronomske jedinice, na sredini asteroidnog pojasa, a nešto malo pre Jupitera (1 astronmska jedinica je srednje rastojanje između Zemlje i Sunca) sve do planete Neptun (na 30 astronomskij jednica). U toj oblasti smo ‘slikali’ haos, ali sa jednom razlikom u odnosu na ranije radove na ovu temu. Umesto da posmatramo ovu oblast za vreme od nekoliko stotina hiljada (ili miliona) godina, kolika su obično vremena kada smo u svemiru, mi smo vreme skratili na svega 100 godina”, ispričala je Nataša, prenosi Espreso.

PROČITAJTE JOŠ:

OVO JE NAJMOĆNIJA SRPKINJA NA SVETU: Ko je Fibi Novaković, bivša agentkinja CIA (FOTO)

PRVI PUT U ISTORIJI: Srpkinja izabrana za gradonačelnicu australijskog grada Brimbanka!

IZUMITELJ SLOBA ČINI ČUDA: Časovnik koji je konstruisao pokazuje tačno vreme na svim kontinentima (FOTO)

“Isplivala je struktura, lučnih formi koje se nadovezuju jedna na drugu. Pokazalo se da su ove strukture jako efikasne u transportu malih tela (asteroida, kometa, a u budućnosti možda i svemirskih letelica). Ovim putevima se od planete Jupiter do planete Neptun stiže za manje od 10 godina, bez goriva ili bilo kakvog drugog veštačkog pogona. Neke od ovih ruta vode nas direktno na određenu planetu, u smislu da se na njima dešavaju i sudari sa planetama. U radu smo izneli još mnogo statistika o efikasnosti ovih ruta”, rekla je Nataša.

Ona napominje da ovakve stvari nisu bile nepoznate astronomima, i da je koncept ovih takozvanih “svemirskih mnogostrukosti” uveden još pre oko 20 godina, ali tek je sada otkrivena njihova kosmička rasprostranjenost.

“Rezultat sam dobila radeći na Astronomskoj opservatoriji u Beogradu, pre oko 3-4 godine. Ali pošto mi je delovao neverovatan, ostavila sam ga na neko vreme. Početkom 2019. godine sam pisala mom kolegi u Americi koji je sada u San Dijegu na Kalifornijskom univerzitetu, Aronu Rozengrinu. Posle određenog perioda neverice, on je krenuo u proveru ovih rezulata, zajedno sa svojim studentom poreklom iz Kine (Di Vu). Rezulate smo proširili, uspeli smo malo bolje da ih razumemo i konačno objavimo u časopisu ‘Sajens Advanses’ krajem novembra 2020″, rekla je.

Vest o neverovatnom otkriću u kojem je učestvovala i srpska naučnica, prenelo je preko 35 medija širom sveta.

Izvor: Espreso
Foto: Printscreen Facebook / Nataša Todorović

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
DIRLJIVA ISPOVEST ANE IZ ČIKAGA: Prešla je težak put da bi ostvarila svoje snove - postala majka i glumica (VIDEO)
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
OSNOVANA FONDACIJA "LUKA JOVOVIĆ": Za pomoć svima koji su izgubili voljene u saobraćaju, a nisu dočekali pravdu koju zaslužuju!
PONOS DIJASPORE: Srpkinja iz Las Vegasa proglašena za najlepšu tinejdžerku Amerike! (FOTO, VIDEO)
NASMEJAO SRBIJU DO SUZA: Kanađanin prvi put probao sarmu i kajmak i napravio neoprostivu grešku! (VIDEO)
UHAPŠEN OTAC MONSTRUM SA ZVEZDARE: Policija uhvatila muškarca koji je ćerku (8) držao u kadi!