Chicago
30°
Snow Shower
7:07 am4:58 pm CST
Feels like: 19°F
Wind: 16mph SSW
Humidity: 89%
Pressure: 29.72"Hg
UV index: 0
SatSunMon
30/25°F
28/12°F
16/-2°F

Published 2 months ago

By admin

NASTAVNICA HEROJ: Jelena svake nedelje predaje u dva grada, a stigne da dva dana istoriji uči i decu u srpskoj enklavi na Kosovu (FOTO)

Kada se odlučila na rad sa decom kao profesorka istorije, Jelena Petrović iz Čačka znala je da neće biti lako, ali ni u najluđim snovima nije očekivala da će joj za obavljanje ovog posla biti neophodna moć teleportacije. Ova profesorka nema pun fond časova i do sada je predavala u Osnovnoj školi u selu Vraćevšnica kod Gornjeg Milanovca, ali i u srpskoj enklavi Babin Most u opštini Obilić.

Kako bi ispunila potrebnu normu njoj je ove godine odlukom Radne podgrupe Školske uprave u Čačku ponuđeno da pored ove dve, predaje i u Osnovnim školama u Lučanima i Guči, što je fizički praktično nemoguće izvesti tokom jedne radne sedmice.

“Ponedeljkom prva dva časa držim u Guči, druga dva u Lučanima. Utorkom predajem u Vraćevšnici, nakon tih časova evo već deset godina u dva sata posle ponoći sedam na autobus i idem na Kosovo i sredom i četvrtkom tamo imam nastavu. Potom se u četvrtak popodne vraćam za Čačak i u petak ponovo idem u Vraćevšnicu. Ovo je fizički neizdrživo i preteško, ali ovaj predlog Radne podgrupe nisam smela da odbijem po zakonu, skinuli bi me sa B liste tehnoloških viškova”, izjavila je ova profesorka istorije za RINU.

PREĐE POLA SRBIJE PREDAJUĆI ISTORIJU: Jelena Petrović

Ona dodaje da je Školskoj upravi u Čačku već uputila dopis da preispitaju ovu za nju nelogičnu raspodelu. Navodi da se možda moglo iznaći i neko drugo rešenje, jer su u čačanskoj Gimnaziji i Osnovnoj školi u selu Zablaće pored Čačka potrebni upravo nastavnici istorije. Obraćala se direktorima ovih obrazovnih ustanova, ali kako kaže, odgovor nije dobila.

“Imam troje dece koju skoro uopšte i ne viđam. Ovakav način rada utiče i na život moje porodice. Oni čekaju vikende i raspust kako bih mogla i njima da posvetim vreme. Maksimalno se trudim da im udvoljim, ali sam na ivici fizičke snage i to utiče na svaki segment mog života”, kaže Jelena.

Sa druge strane, iz Školske uprave u Čačku kažu da su iako je zaposlena u Školskoj upravi Kosovska Mitrovica, profesorki Jeleni Petrović “izašli u susret u skladu sa mogućnostima”.

“Ove godine ona se za taj procenat fonda časova koji joj se nedostaje ponovo obratila nama. Mi smo je uputili u srednju školu u Dragačevu i u ovom trenutku ne vidimo ništa sporno s obzirom na to da su tu slobodni časovi istorije. Naišli smo na razumevanje direktora tih ustanova, a ta četiri časa sedmično koja su joj potrebna i koje dobija su stavljeni u jedan dan. Čini mi se da sve što je izvodljivo ostalim kolegama koji žive u Čačku, ili u Gornjem Milanovcu a putuju na nastavu u školu u Dragačevu, izvodljivo je i za koleginicu Petrović – kazala je Slađana Parezanović iz Školske uprave u Čačku.

Profesorka je za svoj slučaj angažovala i advokata, koji će sa sa pravne strane pozabaviti njenim problemom. Dok se situacija ne reši ili trajno ne promeni, ova heriona modernog doba će u borbi za obrazovanje nastaviti da prelazi na stotine kilometara sedmično.

Izvor/Foto: RINA

YOU MAY LIKE

ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
GODINE 2022. POSTAO TREĆI NAJBOGATIJI ČOVEK SVETA: Juče izgubio 6,5 milijardi dolara, označili ga kao prevaranta!
LOPOVI UKRALI SUŠENO MESO NA FRUŠKOJ GORI, VLASNIK PORUČIO: "Ne daj Bože da dete pojede to meso, ne želim nikog da nosim na duši!"
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
SRĐAN ĐOKOVIĆ: Gledaću Novaka od kuće, moja porodica samo želi mir!
NOLE O POTEZU OCA SRĐANA: Nije mi to trebalo pred finale, ali nadam se da će biti tu! Mediji su pogrešno protumačili događaj!
OVDE JE ROĐEN SVETI SAVA: Do nedavno je sve bilo obraslo u korov, a sada niče velelepan hram! (FOTO)
PUCNJAVA U BLIZINI SINAGOGE U JERUSALIMU: Sumnja se na teroristički napad, osam mrtvih, troje povređenih!
RAJ NA ISTOKU SRBIJE KUPIO ZA 400 EVRA: Frižider nema, ali se snašao da ohladi pivo!
NOLE NAKON POBEDE OSTAVIO PORUKU NA KAMERI I ODUŠEVIO SRBIJU: Đoković se setio najvećeg srpskog svetitelja!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
PATRIJARH PORFIRIJE U NJUJORKU: Obnova izgorelog hrama Svetog Save mora da bude brža i efikasnija!
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
OVDE JE ROĐEN SVETI SAVA: Do nedavno je sve bilo obraslo u korov, a sada niče velelepan hram! (FOTO)