Chicago, IL
61°
Partly Cloudy
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 59°F
Wind: 11mph S
Humidity: 46%
Pressure: 29.52"Hg
UV index: 0
11 pm12 am1 am2 am3 am
59°F
59°F
55°F
55°F
55°F
TueWedThuFriSat
66°F / 27°F
32°F / 21°F
48°F / 32°F
48°F / 37°F
59°F / 46°F

Published 1 year ago

By admin

JELENA PLETE “NAKURNJAKE”: Štite muškost od hladnoće, a nekada su ih devojke izrađivale i nosile u miraz (FOTO GALERIJA)

Sitno se odbrojava do kalendarskog početka najhladnijeg godišnjeg doba, pa nema ni potrebe reći koliko je važno toplo se obući kad krenete napolje. Kapa, šal, rukavice i duge čarape neizostavan su aksesoar tokom hladnih meseci, međutim jedan odavno zaboravljen odevni predmet za muškarce jeste – nakurnjak.

Nekada su ga u srpskim selima nosili skoro svi muškarci kako bi od oštre zime sačuvali svoju muškost. Devojke su plele po jedan, obavezno od čiste runske vune i nosile u miraz sa ostalom opremom- košuljama, rukavicama, čarapama. Šare su izvodile kao ćilim vijugama od raznobojnog vunenog pletiva na pet igala. Neke su plele uzduž, neke popreko, plele a nisu znale koliki treba. Danas se to retko koristi, a Jelena iz Beograda jedna je od retkih koja se bavi njihovom izradom.

“Ideja o pletnju nakurnjaka potekla je kao šala koju je pokrenuo moj muž i evo već osam godina ih pravim. Sama sam osmislila šemu za heklanje i za mene nije zahtevno da ih napravim, jer imam iskustva u heklanju raznih stvari kao što su kape, bluze, igračke”, kaže za RINU Jelena.

Kada je pletenje usavršila, ponudila ih je na prodaju i na opšte iznenađenje svih potražnja je bila izuzetno velika. Najviše posla, kako kaže Jelena, ima tokom novogodišnjih praznika kada nakurnjaci idu kao alva.

“Baš mi je drago da su i moji kupci sve shvatili kao šalu, pa ih najčešće i kupuju kao šaljivi poklon za razne prilike kao što su punoletstvo, odlazak u penziju, novogodišnji poklon ili kao poklon za godišnjicu braka. Veličina je univerzalna, jedino se razlikuju u tome od kog je materijala jer oni koji su pravljeni od čupave vunice, vizuelno deluju veći”, priča Jelena.

Ona dodaje da njenih ruku delo, ispleten deo muške garderobe koji čuva od hladnoće, češće naručuju muškarci, mada ima i žena koje bi da obraduju svoje muževe.

“Postoje razni modeli: Deda Mraz, Rudolf, crna i bela ovca, slonče, smoking i Pera detlić. Mada, imala sam i zahteve kao što su recimo da nakurnjaci budu u bojama zastave neke zemlje ili određenog fudbalskog tima”, istakla je.

Za jedan nakurnjak koristi se čista vuna, koja ne bocka, a u zavisnosti koji model pravi Jeleni je potrebno oko par sati, jer negde ima više detalja koje je potrebno uraditi.

“Cenu baš dugo nisam menjala i svaki model košta 1.000 dinara. Već sada stižu brojne narudžbine za predstojeće praznike”, zaključila je ova Beograđanka.

Koliko je ovaj odevni predmet nekada bio važan i upotrebljiv u praksi, najbolje sveodoči i izreka ko zna kad i gde zapisana – čizma glavu čuva, al nakurnjak čitavu familiju.

Izvor/Foto: RINA

YOU MAY LIKE