Connect with us

Amerika

NAŠA ANĐA PROSLAVILA SRPSKE SALČIĆE U ČIKAGU: Na takmičenju zauzela 1. mesto, svojim umećem oduvala švarcvald i saher tortu (FOTO)

Published

on

Anđelija Vojinović, ili samo naša Anđa, kako je svi zovu, odlična je učenica srednje škole u Čikagu. Poslednje četiri godine najbolja je u razredu i njene diplome potpisivali su američki predsednici Barak Obama i Donald Tramp. Sada se dokazala i u izradi stare srpske poslastice koju su pripremale naše bake

Srpska proja nedavno je uvrštena na listu 50 najboljih hlebova u svetu, a njenim putem “krenuli su” i salčići. Kolači od sala tovljenika, stara su srpska poslastica koju su pripremale naše bake, vrhunskog su ukusa i duge tradicije, a obožavao ih je i kralj Milan Obrenović. Za njihovu pripremu potrebno je vrhunsko umeće, veština, strpljenje i ljubav.

Sve nabrojano ima Anđelija Anđa Vojinović, učenica drugog razreda srednje škole, koja je u najvećem srpskom gradu u Americi – Čikagu osvojila prvo mesto na međunarodnom školskom takmičenju. Na nadmetanju su upravo kolači od svinjskog sala osvojili prvo mesto u konkurenciji blizu stotinu raznih kolača iz nacionalnih kuhinja nekoliko desetina država sa svih kontinenata.

SALČIĆI Obožavao ih je i kralj Milan

Anđin uspeh je utoliko veći što su njeni salčići po svim kriterijumima nadmašili specijalitete čuvenih kuhinja, počev od italijanske, austrijske, nemačke, grčke, poljske, zatim brazilske, peruanske, meksičke, argentinske i mnogih drugih.

Iza tradicionalnog srpskog kolača ostale su i čuvene torte: “švarcvald“, “saher“, “kaprese“, te argentinski “pastelitos“, pecivo od krompira i dunja, “sirniki palačinke“ iz Rusije, meksički svadbeni kolačići i mnogi drugi.

– Verovali smo da će salčići, koje je Anđa mesila uz veliku pomoć i podršku svoje bake, što su propozicije dozvoljavale, dobiti visoke ocene, ali ovakav uspeh nismo mogli ni da sanjamo. Podelili smo stotinu recepata i da smo ih imali još toliko ne bi bilo dovoljno jer je interesovanje bilo ogromno, počev od drugih učesnika – takmičara, profesora, publike.

Odličan utisak ostavila je poruka sa dobrodošlicom u prijateljsku Srbiju, koja je sa vrlo lepom vazom sa salčićima predstavljala kompletan i jako privlačan aranžma

– Odličan utisak ostavila je poruka sa dobrodošlicom u prijateljsku Srbiju, koja je sa vrlo lepom vazom sa salčićima predstavljala kompletan i jako privlačan aranžman“ – ne krije zadovoljstvo Anđina majka Tanja.

Anđelija Vojinović, ili samo naša Anđa, kako je svi zovu, odlična je učenica srednje škole u Čikagu. Poslednje četiri godine najbolja je u razredu i njene diplome potpisivali su američki predsednici Barak Obama i Donald Tramp.

ANĐA SA POORODICOM Odličan je đak, njene diplome potpisali su Obama i Tramp

Ambiciozna je i vredna i živi sa svojim snovima i planovima. 

– Iako sam rođena u Americi, u srcu mi je Srbija jer su svi moji došli iz te drage Srbije. Volim naše običaje, tradiciju, kulturu, naše ljude, naravno i srpsku kuhinju i zato mi je ovaj uspeh još draži – kazala je Anđa nakon dodele priznanja.

Kad je bila mala s velikom pažnjom pratila je moj rad u kuhinji. Htela je da sve radimo zajedno govoreći da mi mnogo pomaže. Razvijanje kora bila joj je najveća zabava.

Baka Vesna ima najveći doprinos u Anđinoj pobedi, kao i uspesima na drugim poljima.

– Kad je bila mala s velikom pažnjom pratila je moj rad u kuhinji. Htela je da sve radimo zajedno govoreći da mi mnogo pomaže. Razvijanje kora bila joj je najveća zabava. Kad u celom Čikagu nismo mogli da nađemo oklagiju primerenu njenom uzrastu, deda Rade joj je tu omiljenu i važnu igračku napravio na strugu. Nju i dan danas čuva kao neku veoma dragocenu stvar“, kaže baba Vesna Jablanović.

SRPSKI SALČIĆI ODUVALI KONKURENCIJU Iza srpskog kolača ostale su i čuvene torte “švarcvald“, “saher“, “kaprese“

Anđa ne vidi sebe u kulinarstvu ili srodnom poslu kao budućoj profesiji. Sprema se za koledž i nastavak školovanja. Zadovoljna je što je ispunila deo svojih dečijih snova i obradovala svoje roditelje i ostalu rodbinu. S njima će, kako voli da kaže, deliti i sve svoje buduće uspehe.

IZVOR: RINA FOTO: RINA

Advertisement