Connect with us

aktuelno

PREMINULA SLAVNA GLUMICA NEDA ARNERIĆ: Napustila nas diva jugoslovenskog glumišta

Published

on

U karijeri dugoj pola veka, Neda Arnerić je ostvarila značajne uloge u filmovima “Višnja na Tašmajdanu”, “Užička republika”, “Sutjeska”, “Valter brani Sarajevo”, “Varljivo leto ’68″…

Slavna glumica Neda Arnerić preminula je u Beogradu, u 67. godini. Snimila je više od 100 filmova, a odigrala četrdesetak uloga u pozorištu. Za svoj rad dobila je brojna priznanja i nagrade.

Neda Arnerić je bila je zapažena po brojnim ulogama. Njen film, “San”iz 1966. godine, napravio je od Nede prvu dečju filmsku zvezdu Jugoslavije. Proslavila se u kultnom filmu “Ko to tamo peva” gde je tumačila ulogu mlade.

U karijeri dugoj pola veka, Neda Arnerić je ostvarila značajne uloge u filmovima “Višnja na Tašmajdanu”, “Užička republika”, “Sutjeska”, “Valter brani Sarajevo”, “Varljivo leto ’68″…

Igrala je i u mnogobrojnim italijanskim filmovima. Nakon velike popularnosti šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga veka, glumica je i devedesetih doživela veliku slavu –zahvaljujući blokbasteru “Tri karte za Holivud” i televizijskoj seriji “Policajac sa Petlovog brda”.  

Za ulogu Delfine, u filmu “Ispravi se, Delfina” reditelja Aleksandra Đurčinova, 1977. godine dobila je “Srebrnu arenu” na Filmskom festivalu u Puli, kao i nagradu Nagrada “Carica Teodora” na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu. 

Godine 1980. diplomirala je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Od 1985. do 1999. godine vodila je sopstvenu galeriju “Atrijum” u Beogradu.

Dobitnica je “Zlatne arene” na Filmskom festivalu u Puli (1988) za ulogu u filmu “Haloa –Praznik kurvi”, reditelja Lordana Zafranovića.  

Dobila je i nagradu “Pavle Vuisić” za životno delo.

U poslednjem pojavljivanju u medijima najavila je odlazak u Indiju gde je trebalo da praktikuje jogu. Ovom putu se radovala mnogo, a otkrila je i da  “pod stare dane“ uči nemački jezik kako bi penzionersko vreme mogla da provede u kući na Alpima u Austriji.

IZVOR: RTS, Serbian Times FOTO: Printscreen/Youtube

Advertisement