Connect with us

Srbija

PARIZ: Studenti FPN osvojili drugo mesto projektom o prevenciji poplava

Published

on

Studenti Fakulteta tehničkih nauka, sa Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment, smera Inženjerstva informacionih sistema osvojili su drugo mesto za svoj projekat na temu prevencije i smanjenja posledica poplava uz pomoć AI tehnologije na četvrtom studentskom takmičenju “Devogame” koje je održano u Parizu.

U konkurenciji najboljih studenata iz Francuske, Nemačke, Holandije, Saudijske Arabije i Portugalije, naši studenti Sara Havzi, Marko Puzović i Sebastijan Kokai dobili su priznanje za projekat „Sistem za sprečavanje poplava“, uz čiju pomoć će biti zasađen veliki broj stabala drveća, pri čemu će prioritet imati područja koja najčešće trpe poplave. 

Oni su, pod mentorstvom Teodore Lolić, asistentkinje na Katedri za informaciono-komunikacione sisteme Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment, predstavili svoj rad koji će obrazovati društvo i podizati svest ljudi o rizicima od poplave. Njihov projekat koji su osmislili zasniva se na primeni tehnologije sistema DroneSeed. Prema rečima Sare Havzi, našim takmičarima je bilo posebno interesantno sagledavanje načina na koji razmišljaju studenti iz drugih zemalja, a ono što su uočili kao svoju veliku prednost jeste interdisciplinarno znanje koje stiču na FTN-u i svom studijskom programu.

“Svi timovi su bili zaista kvalitetni i sve ideje su bile odlično razrađene. Ključ našeg uspeha bila je sposobnost da obuhvatimo sve aspekte što nam je omogućio studijski program Inženjerstvo informacionih sistema koji studiramo. Zato mi nismo imali problem da sa žirijem razgovaramo, s jedne strane o poslovnom planu, marketingu i komunikacijama, a sa druge o veštačkoj inteligenciji, čipovima, senzorima i aplikaciji koju smo osmislili” – navodi Sara i zaključuje da su za studente vrlo značajna ovakva takmičenja, jer oni mogu da primene ono što su naučili na fakultetu i pre nego što izađu na tržište rada kao inženjeri.

Ovo takmičenje se sastojalo iz više etapa i ukupno je okupilo oko 1.245 učesnika. Finalu u Parizu su prethodile virtuelne igre u kojoj su učestvovali studenti inženjerskih fakulteta, poslovnih škola i internacionalnih univerziteta, nakon čega je usledilo polufinale. Lokalno polufinale je u svakoj zemlji okupilo ukupno trideset ekipa, koje su imale zadatak da tehnološkim rešenjem odgovore na planetarnu katastrofu, sa ciljem da se spase čovečanstvo. Na kraju, šest ekipa je odabrano za finalno nadmetanje na komu su studenti predstavili svoje projektu u formatu TEDx pred renomiranim četvoročlanim žirijem koji je bio sačinjen od rukovodstva kompanije Devoteam i predstavnikom veb-sajta Studyrama.

Ekipe su ocenjivane na osnovu kreativnosti i inovativnosti, dodatne vrednosti projekta, korisničkog iskustva, potencijala kratkoročnog pokretanja, budžetske izvodljivosti i kvaliteta usmene i pisane prezentacije.

Prvo mesto odnela je ekipa studenata Fakulteta inženjerstva Univerziteta u Portu iz Portugala.

Inače, takmičenje organizuje kompanija “Devoteam”, jedan od najznačajnijih aktera korporativnog savetovanja u oblasti inovativnih tehnologija i menadžmenta.

Izvor: Brainz Foto:

Advertisement