Connect with us

Amerika

NAREDBA “OSTANITE KOD KUĆE” JE KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA: Sud u Ilinoisu oborio naređenje guvernera Pritzkera! (VIDEO)

Published

on

Sud u Lujvilu, u južnom Ilinoisu, oborio je produženje naredbe “ostani kod kuće” (“stay at home order”) guvernera Ilinoisa, JB Pritzkera, povodom tužbe republikanca Darena Bejlija, u kojoj se kaže da je guverner prekoračio svoja ovlaštenja i kršio građanska prava stanovnika Ilinoisa.

Moja tužba je tražila od suda da utvrdi da je Pritzker prekomerno uvećao svoja ovlaštenja izdavanjem dodatnih naredbi „ostani kod kuće“ nakon prvobitnog proglašenja katastrofe, koje je isteklo 9. aprila 2020. godine“, rekao je Bejli.

“Što je dosta – dosta je! Tužbu sam podneo u svoje i u ime svojih birača, koji su spremni da se vrate na posao i nastave normalan život.“

UGROŽAVANJE GRAĐANSKIH PRAVA: Tužiulac Daren Bejli daje izjavu ispred suda u Lujvilu

Guverner Pritzker je na ovo odgovorio rekavši da je naređenje boravka kod kuće pitanje života i smrti, i da je presuda dovela u opasnost hiljade ljudi, rekavši da je tužba direktna uvreda svima koji su izgubili voljene od COVID-19.

Prema zakonu, gradovi bi mogli zanemariti njegovu naredbu i ponovo se otvoriti za normalan život, sami.

Privremena restriktivna naredba koja šprodužavca “boravak kod kuće” treba da stupi na snagu u petak 1. maja.

Guverner Pritzker je rekao da državni tužilac države Ilinois radi na tome da se presuda ukine ili da se odloži.

S druge strane, i pored presude suda u južnom Ilinoisu, gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut kaže da grad namerava da nastavi sa sprovođenjem ograničenja.

U saopštenju za štampu, Lajtfut je presudu sudije Majkla Mek Henija nazvala “zabrinjavajućom i pogrešnom”, i rekla da ona čvrsto stoji iza Pritzkerovih postupaka tokom pandemije koronavirusa.

Izvor: MyStateLine/NBC Chicago Foto: Youtube

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement