Connect with us

Srbija

MALINE U SRBIJI POŽUTELE: Nova sorta omiljenog voća donosi veći prinos i bolju zaradu (FOTO)

Published

on

Širom zapadne Srbije malinjaci su spremni za ovogodišnju sezonu. Od “crvenog zlata” živi hiljade srpskih porodica, a brojni su oni koji su odlučili svoju proizvodnju da unaprede biranjem različitih sorti, a žuta malina po svojim kvalifikacijama pokazala se kao mnogo bolja od obične.

„Žuta malina je remotantna sorta maline, srednje krupnih plodova i u nižim predelima Srbije na branje stiže oko 15. jula, a u višim oko 25. jula. Plodovi su pogodni za prodaju u svežem stanju na domaćem tržištu i može se koristiti za zamrzavanje. Ono što je čini različitom od ostalih sorti maline jeste nešto viša cena, a manji troškovi proizvodnje. Berba ove sorte traje dva do tri meseca“, kaže Nikola Radovanović iz ivanjičkog sela Radaljevo, koji već godinama proizvodi sadnice žute maline.

Kada je reč o karakteristikama ove sorte maline Nikola dodaje da je odlično tolerantna na bolesti i osetljiva na “botritis” pa se sadnja preporučuje do 1.000 metara nadmorske visine.

OTPORNA NA BOLESTI, MANJI TROŠKOVI: Nikola Radovanović (levo) godinama proizvodi “žućku”

Prilikom odluke da podignete zasade žute maline, proizvođačima se savetuje da se opredele za sertifikovani sadni materijal koji će im, pored kvaliteta i visokog prinosa, omogućiti da iskoriste subvencije resornog Ministarstva.

Moja preporuka je da proizvođači pre zasnivanja zasada žute maline osiguraju tržište. Mi otkupljujemo od naših kooperanata žutu malinu koju prerađujemo u vina i slatko. Tražimo kooperante i sa njima sarađujemo tokom celog procesa proizvodnje, redovno im šaljemo sms poruke šta i kada treba da primene u svojim zasadima i na raspolaganju smo im za svaki vid pomoći kako bi se edukovali u sopstvenoj proizvodnji”, naglašava Radovanović.

ZASADI ŽUTE MALINE: Selo Radaljevo

Sadnice žute maline sve su traženije na domaćem tržištu, a ono što će proizvođače dodatno obradovati jeste da plod ove žute maline  u Srbiji za sveže tržište dostiže cenu od 2,5 evra po kilogramu, a što se tiče otkupa za industriju cena je uvek u rangu sa ostalim sortama maline koje se otkupljuju za industriju ili za oko 10 do 15 odsto veća.

Izvor&Foto: RINA

Advertisement