Chicago, IL
46°
Cloudy
6:04 am7:35 pm CDT
Feels like: 43°F
Wind: 10mph N
Humidity: 93%
Pressure: 30"Hg
UV index: 0
11 pm12 am1 am2 am3 am
46°F
46°F
46°F
46°F
48°F
FriSatSunMonTue
57°F / 36°F
50°F / 37°F
59°F / 43°F
63°F / 52°F
61°F / 37°F

Published 2 years ago

By admin

NAKON ZABRANE ABORTUSA: Mame u SAD neželjene bebe ostavljaju u sigurne kutije!

Nakon zabrane abortusa u SAD, grupe za podršku pokušavaju da olakšaju majkama ostavljanje dece postavljanjem sve više „kutija za bebe“ širom zemlje. Zapravo, ideja je da se spreči da se mala deca ostavljaju u kontejnerima ili na ulici nakon neželjene trudnoće i da se u isto vreme ohrabre parovi koji nemaju vlastito potomstvo da usvajaju sasvim male bebe.

Bolje je ostavi u kutiji nego u kontejneru

Prvi, takav kao zakon poznatiji kao „Beba Mojsije“, usvojen je u Teksasu 1999. godine, nakon što je jedan broj žena ostavio bebe u kanti za smeće ili kontejnerima. Ali, ono što je počelo kao način da se spreče najekstremniji slučajevi zlostavljanja dece, postalo je širi fenomen, posebno podržan među religioznom desnicom, koja snažno promoviše usvajanje kao alternativu abortusu, piše „Njujork tajms“.

Kutije za bebe su deo pokreta za sigurno utočište, koji je dugo bio usko povezan sa aktivizmom protiv abortusa.
Sigurno utočište nude majkama način da anonimno predaju svoju novorođenčad na usvajanje i, kažu zagovornici, izbegavaju da ih povređuju, napuste ili da čak dođe do čedomorstva.

Utočišta mogu biti kutije, koje omogućavaju roditeljima samo da ostave bebu i da ne moraju da budu viđeni.
Tradicionalnije, takva utočišta su postavljena u bolnicama i vatrogasnim stanice, gde je osoblje obučeno da prihvate bebu od roditelja u krizi.

Rađaj i ostavljaj umesto abortusa

Svih 50 država ima zakone o sigurnom utočištu koji štite majke koje predaju bebe od krivičnih prijava. Tokom proteklih pet godina, više od 12 država je usvojilo zakone koji dozvoljavaju kutije za bebe ili proširuju opcije sigurnog utočišta na druge načine.

Predaje u sigurnom utočištu, kažu stručnjaci za reproduktivno zdravlje i dobrobit dece, verovatno će postati sve češće nakon odluke Vrhovnog suda da poništi slučaj Rou protiv Vejda i zabrani abortus.

Tokom usmenih argumenata u slučaju Dobs protiv Džeksonove ženske zdravstvene organizacije, sudija Ejmi Koni Baret je sugerisala da zakoni o sigurnom utočištu nude alternativu abortusu dozvoljavajući ženama da izbegnu „breme roditeljstva“.

U odluci sudija Semjuel A. Alito mlađi je naveo zakone o sigurnom utočištu kao „moderni razvoj“ koji je, po mišljenju većine, otklonio potrebu za pravima na abortus.

Ali za mnoge stručnjake za usvajanje i zdravlje žena, predaja bebe u sigurno utočište je znak da je žena „propala“ kroz pukotine sistema. Možda su skrivale trudnoću i rađale bez prenatalne nege, ili možda pate zbog nasilja u porodici, zavisnosti od droga, beskućništva ili mentalnih bolesti.

Predaje su još uvek retke

Sama usvajanja takođe mogu biti problematična, jer žene potencijalno nisu svesne da ukidaju roditeljska prava, a deca ostaju sa malo informacija o poreklu.

Ako roditelj koristi sigurno utočište, „došlo je do krize i sistem je već na neki način zakazao“, rekao je Rajan Henlon, predsednik Nacionalnog saveta za usvajanje.

Predaje beba u sigurna utočišta su još uvek retke. Nacionalna asocijacija za sigurna utočišta procenjuje da se 2021. dogodilo 115 legalnih predaja.

Poslednjih godina bilo je preko 100.000 domaćih usvojenja godišnje i više od 600.000 abortusa. Studije pokazuju da je velika većina žena koje su poricale abortus nezainteresovane za usvajanje i nastavljaju da odgajaju svoju decu.

Ali, pokret za sigurno utočište postao je mnogo istaknutiji, delom zbog podsticaja aktivistkinje koja ima korene u aktivizmu protiv abortusa, Monike Kelsi.

Sa Kelsijevom i saveznicima koji lobiraju širom zemlje, države kao što su Indijana, Ajova i Virdžinija su nastojale da olakšaju, brže i anonimnije predaju beba u bezbedna utočišta – dozvoljavajući starijim bebama da budu ostavljene, ili dozvoljavajući roditeljima da napuste mesto bez razgovora sa drugom odraslom osobom ili dele bilo kakvu medicinsku istoriju.Neki koji rade sa decom iz sigurnog utočišta su posebno zabrinuti zbog kutija za bebe. Sada ih ima više od 100 širom zemlje.

Kad roditelj ostavi bebu u kutiju više je ne može otvoriti

Kelsijeva je bivša medicinska sestra i vatrogasac i usvojenica koja kaže da ju je po rođenju napustila njena majka tinejdžerka, koja je bila silovana.
Ona se prvi put susrela sa „sigurnim“ konceptom koji datira još iz srednjevekovne Evrope – na putovanju u crkvu u Kejptaunu u Južnoj Africi 2013. godine. Vratila se kući u Indijanu da bi osnovala neprofitnu organizaciju i postavila prvu kutiju za bebe 2016.

Da bi koristio jednu od kutija, roditelj otvara metalnu fioku kako bi otkrio bolničku kolevku sa kontrolisanom temperaturom. Kada je beba unutra i fioka je zatvorena, automatski se zaključava i roditelj je ne može ponovo otvoriti. Aktivira se alarm i osoblje objekta može da pristupi. Kutija takođe šalje poziv policiji.

– 21 beba je ostavljena u kutijama od 2017. godine  a prosečno vreme koje dete bude u boksu je manje od dva minuta- rekla je svojevremeno  Kelsijeva.

Telefonska linija za sve informacije

Za neke žene koje traže pomoć, prva tačka kontakta je dežurna linija za hitne slučajeve.

Ta telefonska linija, i još jedna koju održava Nacionalna alijansa za sigurno utočište, govore pozivaocima gde i kako mogu legalno da predaju decu, zajedno sa informacijama o tradicionalnom procesu usvajanja.

Međutim telefonska linija Kelsijeve ne govori o zakonskim vremenskim ograničenjima za ponovno ujedinjenje sa bebom, osim ako pozivaoci to ne zatraže.

U Indijani, koja ima većinu kutija za bebe, državni zakon ne precizira vremenski rok za ukidanje prava bioloških roditelja nakon predaje bebe u sigurno utočište ili na usvajanje.

Prema Don van der Moeru, tužiocu u okrugu Oven u Indijani, koji ima iskustva sa zakonima o napuštanju novorođenčadi u državi, biološke porodice mogu slobodno da se izjasne sve dok sud ne ukine roditeljska prava, što se može dogoditi 45 do 60 dana nakon anonimne predaje bebe.

Pošto su ta odustajanja anonimna, obično dovode do zatvorenog usvajanja. Biološki roditelji nisu u mogućnosti da biraju ko će usvojiti njihovu decu, a usvojenici ostaju sa malo ili bez informacija o biološkoj porodici ili medicinskoj istoriji.

Izvor: RTS Foto: Printscreen / Yotuube @Safe Haven Baby Boxes

YOU MAY LIKE