Connect with us

aktuelno

KINA PRETI AMERICI OZBILJNIM POSLEDICAMA: Nove vežbe na moru i nebu oko Tajvana!

Published

on

Kineska vojska najavila je za danas nove vežbe na moru i nebu oko Tajvana. Iako je prethodno saopšeno da će Narodnooslobodilačka armija Kine vežbe na šest lokacija oko Tajvana održati od 4. do 7. avgusta, deo vežbi će se održavati i u narednim danima. Kinesko ministarstvo odbrane danas je obrazložilo odluku Pekinga da prekine vojne pregovore sa SAD, donetu u znak protesta zbog prošlonedeljne posete predsedavajuće Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, upozoravajući da Vašington mora da snosi “ozbiljne posledice”.

Prošlonedeljna poseta Pelosijeve razbesnela je Kinu, koja ovo ostrvo smatra svojom teritorijom i po prvi put je odgovorila probnim lansiranjem balističkih projektila kod Tajvana, kao i prekidom nekih linija komunikacije sa Vašingtonom, prenosi Rojters.

„Trenutnu napetu situaciju u Tajvanskom moreuzu u potpunosti je izazvala i stvorila američka strana na sopstvenu inicijativu i stoga američka strana mora da snosi punu odgovornost i ozbiljne posledice za učinjeno. Suština se ne može negirati, a komunikacija zahteva iskrenost“, rekao je portparol ministarstva odbrane Vu Chijan u onlajn objavi.

Četvorodnevni, do sada neviđeni kineski vojni manevari trebalo je juče da se završe, ali kineske vlasti nisu zvanično potvrdile da su vojne vežbe okončane zbog bojazni da je situacija u Tajvanskom moreuzu, posebno u blizini nezvanične središnje linije, i dalje napeta.

Po 10 ratnih brodova iz Kine i Tajvana manevrisalo je juče u blizini središnje linije, kaže osoba upoznata sa situacijom koja je uključena u bezbednosno planiranje.

Ministarstvo odbrane Tajvana je saopštilo da su kineski vojni brodovi, avioni i dronovi simulirali napade na ostrvo i tajvansku mornaricu, zbog čega je Tajvan poslao svoje borbene avione i brodove da reaguju “na odgovarajući način”.

Izvor: Nova.rs Foto: War on the rocks

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement