Connect with us

Srbija

ARNO GUJON: Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 proteranih

Published

on

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je izjavio da se ne sme zaboraviti 1.881 ubijeni Srbin i 220.000 prognanih za vreme „Oluje“, kako se takav zločin nikad ne bi ponovio.

On je na Fejsbuku naveo da je za vreme „Oluje” bio dečak od devet godina i da zato nema direktnih uspomena iz tog stravičnog perioda.

Gujon je rekao da ono što zna o „Oluji” saznao tek mnogo kasnije i to uglavnom iz knjiga ali i naveo da knjiga ne može da opiše emocije i traume koje su ljudi doživeli tokom tog progon.

„Otkad sam direktor Uprave razgovarao sam s mnogim predstavnicima krajiških udruženja i uvek se pogrom i ubijanje Srba tokom hrvatske ‘Oluje’ vraća kao tema. Ta trauma je odredila ne samo njihovu sudbinu već i sudbinu njihove dece. Kako god da su se snašli nakon što su sačuvali goli život, Krajišnici i danas pate za svojim rodnim mestima, očevinom i dedovinom. Njihovu tugu i bol sam pročitao na njihovim licima i slušajući njihova kazanja. Ne smemo da zaboravimo 1.881 ubijenog Srbina i 220.000 prognanih. Njima dugujemo da budemo složni da se ovakav zločin nikada ne ponovi”, naveo je Gujon.

Izvor: RTS Foto: Printscreen / Instagram @arno.gujon

Advertisement