Chicago, IL
37°
Sunny
6:01 am7:37 pm CDT
Feels like: 28°F
Wind: 12mph W
Humidity: 53%
Pressure: 30.24"Hg
UV index: 0
9 am10 am11 am12 pm1 pm
39°F
43°F
43°F
45°F
46°F
SunMonTueWedThu
61°F / 41°F
66°F / 52°F
61°F / 41°F
48°F / 37°F
55°F / 46°F

Published 2 years ago

By admin

I MANASTIRI U PLANU “EUROPRAJDA”: Učesnici najveće evropske gej manifestacije obilaziće svetinje i Bogoslovije po Srbiji

Učesnici Europrajda 2022, koji će biti održan u Srbiji od 12-18.septembra, imaće organizovan obilazak fruškogorskog manastira Krušedol, ali i nekoliko drugih svetinja i verskih objekata u Srbiji.

Ako je suditi po programu putovanja objavljenom na sajtu Happy Gay travel, učesnici će, poredmanastira Krušedol, imati priliku da vide i Saborni hram Svetog Nikole i Bogosloviju u Sremskim Karlovcima, te Sabornu crkvu u Beogradu.

“Naše prvo stajanje biće Fruška Gora, koju još zovu i Srpskom Svetom planinom, i manastiru Krušedol, izgrađenom u 16.veku”, piše u vodiču za gej turiste koji odluče da obiđu Srbiju za vreme trajanja Europrajda, koji se po prvi put održava u našoj zemlji.

ORGANIZOVANI OBILAZAK: Manastir Krušedol

Nadalje istog dana, 18.septembra, planiran je obilazak nekoliko lokacija u Sremskim Karlovcima.

“Imaćete sjajnu priliku da vidite sve znamenitosti ovog šarmantnog grada uključujući Prvu srpsku gimnaziju, Prvu srpsku bogoslovsku školu, pravoslavnu crkvu posvećenu Svetom Nikoli, katoličku crkvu Svete Trojice kao i najlepšu apoteku u ovom delu Evrope”, kaže se u programu putovanja.

PLAN I PROGRAM: Iz vodiča na sajtu Happy Gay Travel

Od ostalih znamenitosti u Srbiji, organizatori programa planiraju obilazak Skupštine Srbine i Belog dvora u Beogradu, koji su u vodiču nazvali Kraljevskom palatom, zatim hotela “Moskva”, Terazijske česme, Narodnog muzeja i Narodnog pozorišta, spomenika Knezu Mihailu, kao i boemske četvrti “Skadarlija”, da bi obilazak prestonice završili posetom Sabornoj crkvi u Beogradu (pretpostavljamo da se na nju misle kada kažu – Orthodox Cathedral) i Kalemegdanske tvrđave.

U PROGRAMU GEJ TURISTIČKE AGENCIJE: Saborna crkva u Beogradu

Valja napomenuti da ovih destinacija nema i u zvaničnom programu Europrajda, koji možete pogledati OVDE, već isključivo u programu pomenute turističke agencije Happy Gay Travel.

Europrajd 2022 već podelio Srbiju

Organizacija “Europrajda 2022” u Beogradu već je izazvala polemike na domaćoj političkoj sceni.

Tako su nedavno odbornici Srpskog pokreta Dveri i Pokreta za obnovu kraljevine Srbije (POKS) predali gradonačelniku Beograda Aleksandru Šapiću zahtev za otkazivanje “Europrajda 2022”.

Ove dve stranke smatraju da je najveća LGBTI manifestacija u Evropi “nemili događaj visokog rizika po nacionalnu bezbednost”, da je velika većina građana Srbije protiv Parade ponosa, da mnogo košta…

Dveri i Poks tvrde da je skoro 97 odsto građana Beograda i Srbije protiv Europrajda, te smatraju da ova manifestacija ne bi trebalo da bude održana zbog, kako su naveli, celokupne geopolitičke situacije, a posebno zbog događaja u Oslu pred Prajd kada je napadač usmrtio dvoje ljudi.

Poručuju da je još jedan razlog za otkazivanje Europrajda zdravstveni, jer u ovom trenutku Srbija ima više od 5.000 zaraženih od kovida, kao i da ovu manifestaciju treba otkazati, jer će se za potrebe održavanja tog “nemilog događaja” potrošiti “velika finansijska sredstva”, navodeći podatak da će Europarjd koštati 40 miliona evra.

„Zahtev koji je odbronička grupa Dveri-POKS uputila gradonačelniku Beograda je još jedno širenje mržnje prema delu građana Srbije, a koje je ponovo upakovano u navodnu zabrinutost“, izjavio je za Danas Goran Miletić, koordinator Europrajda 2022 i dodao da “Europrajd” ne košta 40 miliona evra i da nije tačno da takav podatak postoji bilo gde na sajtovima EU/Saveta Evrope.

Organizaciju “Europrajda” podržala je vlada Srbije na čelu sa premijerkom Anom Brnabić, koja je tim povodom poslala i Pismo podrške Evropskoj asocijaciji prajd organizatora (European Pride Organizers Association).

PISMO PODRŠKE: Premijerka Brnabić stala iza održavanja “Europrajda 2022” u Beogradu

Tekst: Antonije Kovačević Foto: Wikipedia

YOU MAY LIKE