Connect with us

Srbija

NAJZAGAĐENIJI GRAD U SRBIJI: U ovom mestu su se maske nosile i pre korone! (FOTO)

Published

on

Pre nego što se u Srbiji pojavio korona virus, u Кosjeriću se i prethodnih godina tokom jesenjih i zimskih meseci disalo sa maskama i to zbog aerozagađenja. Večito u vrhu najzagađenijih, ova opština i sada se suočava sa višedecnijskim problemom, iako čist vazduh ne bi trebalo da bude privilegija.

„Toplana je jedan od glavnih zagađivača, tako da mi smo već uradili projektnu dokumentaciju i u saradnji sa Кancelarijom za javna ulaganja biće izvršena konverzija sa mazuta na drvnu sečku. Međutim, situacija sa korona virusom je otežala realizaciju tog projekta“, kaže za RINU, predsednik opštine Кosjerić, Žarko Đokić.

Žarko Đokić / RINA

Pored toplane na mazut, koja je okarektirasana kao najveći zagađivač, tu su i brojna individualana ložišta, teretni saobraćaj koji prolazi kroz cenatar grada, ali i industrijski pogoni. Ono što svakako brine jeste činjenica da aerozagađenje može izuzetno nepovoljno da utiče na zdravlje starijih ljudi i dece, što je u ovoj trenutnoj epidemiološkoj situaciji najmanje potrebno.

„Кada krenu promene vremena i zagađenje se poveća, u ambulantama je uvek povećan broj dece sa respiratornim tegobama, ovakav vazduh dosta je pogdoniji za razvoj bronhitisa i astma i to se vidi po naglom skoku broja obelelih, kada se izmeri veće zagađenje vazduha“, rekao je pedijatar Ilija Vukadinović.

Dr Ilija Vukadinović / RINA

Najveća koncentracija pm 10 čestica u ovoj opštini izmerena je prošle godine u novembru i iznosila je 555 mikrograma po kubnom metru i to je bilo najveće aerozagađenje od 2015 godine, od kada postoji merna stanica u tom mestu.

Ipak, Кosjerci se nadaju da će ove godine izbeći ovaj scenario, a do tada napolje ne izlaze bez pune ratne opreme, što zbopg korona virusa, što zbog aerozagađenja.

Izvor: RINA
Foto: RINA

Advertisement