Chicago, IL
64°
Fair
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 63°F
Wind: 13mph S
Humidity: 39%
Pressure: 29.7"Hg
UV index: 3
3 pm4 pm5 pm6 pm7 pm
66°F
66°F
61°F
59°F
57°F
TueWedThuFriSat
68°F / 27°F
34°F / 23°F
46°F / 32°F
46°F / 39°F
61°F / 48°F

Published 3 years ago

By admin

DIVLJE DEPONIJE UGROZILE PRIRODNO BOGATSTVO: Sakupljeno 250 džakova smeća na Pešteru! (FOTO)

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u saradnji sa Turističkom organizacijom Sjenice organizovalo je uspešnu akciju čišćenja tokom koje je sakupljeno 250 džakova otpada na Pešterskom polju, između sela Кarajukića Bunari i Tuzinje.

“Pored uklonjenog čvrstog otpada primećene su i dve velike gomile azbestnih ploča koje predstavljaju veliku opasnost po javno zdravlje i kvalitet podzemnih voda ovog kraja. Zbog kraškog karaktera tla i raznovrsnog otpada koji se odlaže na mnogo lokacija širom Peštera postoje stvarne opasnosti da dođe do dugotrajnog zagađenja podzemnih voda mikroplastikom, azbestom i drugim opasnim materijama”, kaže Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Problem odlaganja komunalnog otpada na Sjeničko-pešterskoj visoravni traje decenijama. Opština Tutin pomenuti izazov rešila je kroz postavljanje kontejnera u seoskim sredinama i odvoženje otpada, dok opština Sjenica ovu komunalnu obavezu nije ni započela. Meštani sjeničkih sela prinuđeni su da svoj otpad odlažu u prirodu, time stvarajući desetine divljih smetlišta koja ugrožavaju i prirodu i ljude.

“Da bi akcije poput ove naše sprovedene u subotu imale smisla neophodno je da Opština Sjenica započne odnošenje otpada u svojim selima što bi u velikoj meri rešilo problem sa komunalnim otpadom. Zajedno sa drugim lokalnim organizacijama i aktivistima voljni smo da pomognemo Opštini kako bi se u narednom periodu rešio ovaj veliki problem”, rekao je Šćiban.

U svojevrsnoj mobi za čistiji Pešter učestvovalo je 38 meštana okolnih sela, kao i ljudi dobre volje iz Sjenice, Tutina, Užica, Požege i Novog Sada. Akciji su prisustvovali prijatelji iz Specijalnog rezervata prirode „Uvac“ iz Nove Varoši, Planinarskog društva „Zmajevac“ i JКP „Vrela“ iz Sjenice, a velika ispomoć bio je bagerista Samel Hukić iz Dolića koji je došao sa svojom mašinom.

Akcija uklanjanja otpada deo je projekta “Protect Pešter Wetlands”, koji za cilj ima promociju prirodnih vrednosti i održivi razvoj na širem području Pešterskog polja.

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE