Connect with us

Amerika

NAJVIŠA SUMA U ISTORIJI GRADA: Luivil platio 12 miliona dolara porodici ubijene Breone Tejlor (VIDEO)

Published

on

Grad Luivile u Kentakiju pristao je da plati 12 miliona dolara porodici Breone Tejlor, nakon što je tužba porodice za nepravedno ubistvo pokrenula brojne policijske reforme. Policija je ubila Breonu Tejlor, 26-godišnju studentkinju EMT-a, u njenom domu 13. marta.

Gradonačelnik Greg Fišer, porodica Tejlor i njihovi advokati najavili su nagodbu na zajedničkoj konferenciji za novinare u utorak.

Kao deo nagodbe, grad se složio da uspostavi program stambenog kreditiranja kao podsticaj za policajce da se nasele, odnosno da žive u područjima u kojim rade, zatim da socijalni radnici pružaju podršku policiji u određenim policijskim akcijama, kao da i policajci dobijaju odobrenje i od komandanata za sprovođenje naloga za pretres, pre nego što sudsko odobrenje sprovedu u delo.

“Pravda za Breonu znači da ćemo nastaviti da spasavamo živote u njenu čast”, ​​rekla je Breonina majka Tamika Palmer i dodala: “Nijedna suma novca to ne može da nadoknadi, ali reforme policije do kojih smo uspeli da dođemo zahvaljujući ovom poravnanju znače mnogo više mojoj porodici, našoj zajednici i Breoninom nasleđu”

Portparolka kancelarije gradonačelnika potvrdila je da je poravnanje od 12 miliona dolara najviše ikad plaćeno u istoriji grada.

Porodični advokat Bendžamin Kramp nazvao je isplatu “istorijskom” i rekao da veruje kako je to jedan od najvećih iznosa ikad isplaćenih za Crnkinju koju je policija ubila u SAD.

Gradonačelnik Fišer napomenuo je da grad ne priznaje nepravedno postupanje u poravnanju.

„Ne mogu da zamislim bol gospođe Palmer“, rekao je Fišer i dodao: “Duboko mi je, duboko žao zbog Breonine smrti.”

Nagodba dolazi više od šest meseci nakon što je policija Luivila probila vrata Breoninog stana i smrtno je upucala, izvršavajući kasnonoćni nalog “bez kucanja” u istrazi o narkoticima.

Pucnjava je izazvala višemesečne proteste u Luivilu, ali i širom zemlje, pod sveobuhvatnim pokretom Black Lives Matter protiv rasizma i policijskog nasilja.

Od njene smrti, otpušten je šef policije, a gradsko veće usvojilo je “Breonin zakon”, koji je zabranio naloge za pretres.

Niko od policajaca umešanih u ovu akciju nije optužen za krivično delo.

Državni tužilac u Kentakiju Danijel Kameron – prvi crnac na toj funkciji i republikanska zvezda u usponu – postavljen je za specijalnog tužioca ranije ove godine, a FBI je takođe otvorio istragu.

U utorak su Kramp, advokat Lonita Bejker i Tamika Palmer nastavili da zahtevaju krivične prijave protiv umešanih policajaca.

“Vreme je da krenemo dalje sa krivičnom prijavom, jer ona zaslužuje to i mnogo više”, rekla je Palmer i dodala: “Njen prelepi duh i ličnost deluju kroz sve nas na terenu, zato vas molimo da i dalje izgovarate njeno ime: Breona Tejlor.”

U trenutku smrti, Breona je bila u pratnji njenog dečka, koji je bio legalno naoružan. On je otvorio vatru na policiju, jer je, prema izjavi, verovao da neko provaljuje u kuću. On je povredio policajca, a policija je ubila Breonu u povratnoj vatri.

Izvor: CNN
Foto: Printscreen YouTube / ABC News / NBC News

Advertisement