Chicago, IL
81°
Partly Cloudy
5:24 am8:09 pm CDT
Feels like: 82°F
Wind: 14mph SW
Humidity: 52%
Pressure: 29.79"Hg
UV index: 2
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
79°F
79°F
75°F
72°F
70°F
TueWedThuFriSat
86°F / 61°F
75°F / 57°F
75°F / 61°F
79°F / 63°F
73°F / 59°F

Published 4 years ago

By admin

NAJVESELIJE MESTO U SRBIJI: Zagrmela truba u Guči, dragačevsku budilicu odsvirali najbolji (FOTO, VIDEO)

Usled pandemije korona virusa, 60. jubilarni Sabor trubača u Guči ove godine je otkazan.

Ipak, tradicija se mora poštovati pa je na datum kad je prvi put održana ova manifesticija 14. oktobar, ipak zagrmela dragačevska budilica koju su odsvirali najbolji trubački orkestri.

Prošlogodišnji pobednik, Elvis Bajramović, prešao je skoro 300 kilometara kako bi bio na simboličnom obeležavaju Sabora trubača.

“Guča je naš život i jutros kad smo došli ovde shvatili smo koliko nam je nedostajala ove godine. Mi smo svakako marljivo vežbali i radili, spremamo se za sledeći Sabor, a za ovaj se najiskrenije nadamo da je prvi i jedini koji je otkazan”, rekao je Elvis za RINU.

Nakon budilice u 10 sati biće podignuta i saborska zastava, a pripreme za narednu godinu Saborski odbor počinje odmah danas.

“Dragačevski sabor mora da ima svoju izvornu koncepciju, ne može biti ni komercijalni ni vašarski već kulturni događaj, isključivo sa obeležjima trubačke muzike i nacionalne tradicije i stvaralaštva. I može da traje najviše četiri dana, sve ostalo je okretanje leđa Saboru koji je davno postao ne samo srpske, već i svetska adresa”, rekao je Milivoje Dolović.

Najrasosniji ovog jutra bili su svakako meštani Guče koji u većini slučajeva žive za trubu i od trube. Кako su rekli, ovo gluvo leto bez zvuka limenih instrumenta za njih je bilo jedno od najtužnijih.

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE