Connect with us

Amerika

NAJVEĆI PORAST BROJA UBISTAVA U ISTORIJI: SAD se suočavaju sa nezapamćenim talasom nasilja!

Published

on

Prema prvim podcima, Sjedinjene Države “zabeležile su najveći procenat porasta broja ubistava” u svojoj istoriji, pri čemu su stope ubistava u proseku porasle za gotovo 40 odsto u 57 najvećih gradova u zemlji, piše kolumnistkinja, analitičarka i ekspert za kriminal Wall Street Journal-a Heder MekDonald.

Prema podacima koje je prikupio analitičar kriminala Džef Ašer, porast broja ubistava na lokalnom nivou u 2020. godini je bio je zapanjujući: 95% u Milvokiju, 78% u Luivilu, 74% u Sijetlu, 72% u Mineapolisu, 62% u Nju Orleansu i 58% u Atlanti.

“Desetine dece, pretežno Afroamerikanaca, ubijeno je u pucnjavama iz automobila. Ubijani su u svojim krevetima, dnevnim sobama i kolicima. Oni su obarani na roštiljima, u njihovim dvorištima, u tržnim centrima, u automobilima roditelja i na rođendanskim zabavama. Pedeset petoro dece je ubijeno u Čikagu 2020. godine, 17 u Sent Luisu, a 11 u Filadelfiji. Samo u južnom Los Anđelesu, do septembra je upucano 40 dece, od kojih neka nesmrtonosno”, piše MekDonald.

Trend se proširio čitavom zemljom, sudeći po brojnim pričama objavljenim u lokalnim medijima tokom poslednjih nedelja 2020. Stopa ubistava u Sent Luisu porasla je najviše u poslednjih pola veka, prenosi St. Louis Today.

Čikago je u maju zabeležio najsmrtonosniji dan od sredine šezdesetih godina prošlog veka!

Čak su i u Teksasu, gde republikanci kontrolišu većinu rukovodećih pozicija, zabeležili porast stope ubistava u celoj državi, navode lokalni mediji.

PROČITAJTE JOŠ:

BILI AJLIŠ U INSTAGRAM LAJVU: Volela bih da dođem u Srbiju! (VIDEO)

AMERIČKI MEDIJI TVRDE: Srbin glavni inspirator upada u Kapitol! (FOTO)

BUDUĆNOST ŠKOLSTVA U AMERICI: Novi zakon u Ilinoju prestravio roditelje, evo šta predviđa! (VIDEO)

Ašer je primetio da je skoro svaki grad koji je prijavio podatke o kriminalu u 2020. godini zabeležio porast.

Primećuje se i korelacija između popuštanja pandemije i porasta kriminala. Gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio je to potvrdio u govoru, pokušavajući da objasni neviđeni porast kriminala u gradu krajem prošle godine.

“To je delimično povezano sa koronavirusom i činjenicom da su ljudi u zatvoru. I to je sigurno povezano sa činjenicom da je sistem krivičnog pravosuđa u pauzi i da to stvara puno problema”, rekao je de Blasio.

MekDonald je takođe ukazala, posebno s obzirom na to da je lockdown izazvao najveći porast siromaštva u posljednjih 50 godina, da postoji još jedan trend koji je u korelaciji s porastom kriminala, a to je porast broja antipolicijskih pokreta koji, iako generalno neuspešni, čak i u “progresivnim” gradovima poput Sijetla, Vašingtona i Portlanda, imaju dramatičan utivaj na moral policajaca i spremnost gradova da izvedu više snaga na ulice kako bi rešavali probleme, što ostavlja mnoga više mesta kriminalu.

“Policajci se sada suočavaju sa otrovnim okruženjem. Od leta, bili su upucani u glavu, bombardovani i napadnuti smrtonosnim projektilima. Službenik koji pruža prvu pomoć na mestu zločina može se suočiti sa gradom kamenja i boca. Otpor je sada norma. Policajci veruju da se suočavaju sa političkim i pravnim okruženjem koje želi da ih žrtvuje u ime rasne pravde”, kaže MekDonald.

Izgleda da mnogi gradovi ne prolaze ništa bolje ni u 2021. godine. U Čikagu se stopa ubistava izgleda smanjuje, ali istovremeno, grad se suočava sa nezapamćenon epidemojom otimanja automobila i na putu je da dostigne broj od 2.000 slučajeva od početka godine.

Izvor: Daily Wire
Foto: Kat Wilcox / Pexels

Advertisement