Chicago, IL
52°
Fair
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 52°F
Wind: 2mph NNE
Humidity: 39%
Pressure: 29.69"Hg
UV index: 0
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
48°F
46°F
45°F
45°F
45°F
FriSatSunMonTue
43°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
61°F / 52°F
64°F / 45°F

Published 2 years ago

By admin

NAJSTARIJA NARODNA POSLANICA: Odbijanjem Rezolucije genocidu u NDH po drugi put ubijamo žrtve! (VIDEO)

Najstarija narodna poslanica Narodnoj skupštini Republike Srbije, Smilja Timša, održala je u parlamentu dirljiv govor povodom Rezolucije o osudi genocida u NDH i podsetila kako narodne poslanike, tako i srpski narod, na moralnu obavezu koju imaju prema stradalim precima i istorijskoj istini.

Njen govor prenosimo u celosti:

“Ja sam Smilja Tišma, preživelo dete logoraš Jasenovca, osnivač udruženja logoraša Jasenovca, najstariji poslanik ovog saziva Narodne skupštine Republike Srbije.

Molim predsedavajućeg za dopunu dnevnog reda tačkom koju smo sačekali i čekali 80 godina, a to je: Predlog rezolucije o ustaškom genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svetskom ratu od 1941. do 1945.

Imam moralno pravo da kažem da je donošenjem Deklaracije o zločinu u Srebrenici 2011. godine srpski narod, ukazom poštovanja prema svim drugim žrtvama, osim prema svojima – jer 80 godina nijedno srpsko rukovodstvo nije uspelo da osudi, pokrene pitanje izvršenog genocida NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima. Кoliko puta je trebalo da se pokrene pitanje o Rezoluciji o Srebrenici da bi se donela Rezolucija o genocidu u Jasenovcu, Jadovnu, Кoprivnici, Danici, Sisku i širom NDH. U NDH je bilo 83 logora u kojima je vršen pokolj i ubijanje srpskog naroda, i ostalih ljudi koji su voleli Jugoslaviju. U NDH brutalno je ubijeno 74 hiljade dece, to je genocid. A samo u Jasenovcu zaklano i brutalno umoreno cijanidom i izmoreno glađu 20 hiljada dece, to je genocid.

Bila sam samo dete, i bila sam logoraš samo zato što sam Srpkinja, i ja i cela moja familija je bila po logorima – ubijena, uništena, i to je genocid. Od 1941. do 1945. stradalo je oko milion ljudi, žena i dece samo zato što su bili Srbi, to je genocid. Braća Jevreji su pitanje broja stradalih uspeli da srede i da kod međunarodnih vlasti i svojih sunarodnika prikažu svoje stanje stradanja, a mi Srbi to nismo uspeli da dokažemo do danas.

Predsednik Hrvatske Milanović reče pre neki dan da Jasenovac i Srebrenica nisu isto i da bi onda trebalo sačiniti novi naziv za genocid – a ja koliko znam kao pravnik – sve ovo što je hrvatska država radila prema Srbima, Jevrejima i Romima to je pravi genocid! Samo Srbi nisu u stanju da donesu Rezoluciju i osude genocid nad svojim narodom.

Danas nosim bedž na kojem piše „80 godina od genocida u NDH“. Trebalo je do danas mnogo više da uradimo a nismo. Zar treba da molimo da se osudi genocid nad genocidima u 20. veku nad sopstvenim narodom? Treba da se stidimo seni jasenovačkih žrtava i mučenika, glasajte po svojoj savesti za dopunu dnevnog reda da bismo mogli usvojiti Rezoluciji i izvršiti taj moralni i istorijski čin za stradale žrtve u našem narodu. Jer Srbi nikada nisu bili u svojoj istoriji genocidni, bili su spremni da se bore za prava i sudbinu drugih naroda, da daju sopstvene žrtve za druge narode…

Treba da činimo sve u tom cilju zbog svoje dece i budućnosti na Balkanu, jer brutalno su ubijana deca u Jasenovcu i NDH, i to je pravi genocid. Кad hoćeš da ubiješ čitav narod, ubij majku i dete!

Кako sam duže vreme provela kroz logore sa dve sestre i bratom, oca su likvidirali već u aprilu, posle 10 dana nastanka NDH-a, a nas sa majkom i ostalim Srbima Zapadne Slavonije su dva puta terali u logor. Gledala sam kako ustaše peku, čereče – ovo je grozno, ali je istina – seku glavu, lome glavu detetu u logoru u Sisku… Videla sam kako je jedan ustaša jednom mališanu, mali dečkić, glavu otkinuo i bacio, a majci dete koje je dojila bacio na drugu stranu. Ja sam svojim očima gledala.

Dozvolite da se zahvalim svima koji su podržali jasenovačke velikomučenike, koji su ubijani na 57 načina i nad kojima je izvršen genocid. A i mi preživeli logoraši moramo probiti gromoglasnu tišinu i ćutanje u Skupštini, pa bi odgovornost za čin neusvajanja ove Rezolucije snosila Skupština Srbije – ako se ne zauzme za interese svog naroda i zemlje. Narod koji nema istoriju, istorijsko pamćenje i snagu da osudi genocid – osuđen je da mu se stradanje ponovi.

Ovo nije hrvatski Sabor koji ne priznaje genocid u NDH, ovo je srpski parlament i u tom smislu je dužnost ovog parlamenta da se postavi prema svom narodu na odgovarajući način. Nastojmo da po drugi put ne ubijemo žrtve odbijanjem Rezolucije o osudi genocida koji je nad njima izvršen. Nemojmo da izneverimo očekivanja prognanika „Oluja“ i „Bljeska“, i srpske dijaspore širom sveta, ali i Jevreja i Roma koji su takođe bili žrtve. Sve možemo da oprostimo i zaboravimo, ali decu ne možemo!

U ime srpskog naroda, i svih žrtava NDH-a, dozvolite predsedavajući da vam uručim moj lični primerak Rezolucije, jer ovaj čin je poslednji proboj logoraša Jasenovca, da se nikad ne zaboravi! Strašan smo genocid doživeli tokom Drugog svetskog rata, a posebno srpski narod.”

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Stanje Stvari
Foto: Printscreen Facebook / Владан Глишић

YOU MAY LIKE