Connect with us

Amerika

NAJNOVIJA I NAJVEĆA PODVALA UPRAVE “SRPSKE KUĆE”: Od Muzeja žele da naprave starački dom sa 30 soba, a kulturni centar izmeštaju na nepoznatu lokaciju!

Published

on

Uprava se oglasila ultimatumom u kome poručuje da će prodati zgradu po “mizernoj ceni” od 1,5 miliona dolara ukoliko se ne prihvati njihov predlog da se Muzej pretvori u starački dom. Serbian Times poziva sve srpske institucije da spreče ovu dobro režiranu otimačinu

Nakon dugogodišnje opstrukcije rada Srpsko američkog muzeja “Sveti Sava” u Čikagu (poznatijeg pod imenom Srpska kuća), praćene brojnim zloupotrebama i mahinacijama, Uprava na čelu sa dr. Žikom Pavlovićem povukla je još jedan potez kojim će ući u istoriju bešćašća srpske zajednice na ovim prostorima.

U nepotpisanom tekstu koji je izašao u januarskom broju “Balkan City magazina”, vlasnika Gorana Veselinovića, inače člana pomenute Uprave, a pod naslovom “Budućnost ili propast”, javnosti se ultimativno saopštava da će “Srpska kuća” biti prodata ispod tržišne cene, za 1,5 miliona dolara ukoliko se do 31.januara ne nađu investitori koji bi finansirali pretvaranje Muzeja “Sveti Sava” u – starački dom!

ANONIMNI AUTOR, “MORALNA PITANJA” i DVE OPCIJE

U želji da sve članove srpske zajednice u Čikagu, ali i šire, obavestimo o skandaloznim namerama iznesenim u članku koji će, opravdano sumnjamo, biti iskorišten da da legitimitet budućim zakulisnim radnjama aktuelne Uprave, a imajući u vidu vrlo mali tiraž i domet magazina “Balkan City”, prenosimo ga u celosti, uz redakcijske komentare i opremu…

“Zbog rasprave o budućnosti zgrade na lokaciji 448 W.Barry, koja traje već duže vreme (da li je prodati ili zadržati), srpska lokalna javnost je (naravno) opet podeljena. Radi konačne odluke o sudbini ove zgrade i važne institucije, postavljamo moralno (!) pitanje, a na Vama je da odlučite. Pred Vas iznosimo dve mogućnosti…”

DVE OPCIJE, SUŠTINA ISTA: Tekst bez potpisa objavljen u Balkan City magazinu

“OPCIJA 1: Da se zgrada SAMS-a (Srpsko američki muzej “Sveti Sava”) proda za trenutno ponuđenih mizernih 1,5 miliona dolara, nakon propalih prethodnih ugovora (3,9 i 3,1 milion dolara). Poslednji kupac nam je drastično spustio cenu na $1,5 miliona sa objašnjenjem da na ovoj lokaciji grad ne dozvoljava izgradnju višespratnice i da ne postoji mogućnost investitorskog profita u okviru prvobitno ponušene kupovne cene. Mi i dalje verujemo da ovaj objekat vredi između 3 i 4 miliona dolara, ali se trenutno nalazimo u nemiloj situaciji zbog izgubljenog vremena i neophodne isplate kredita u nardenih 90 dana. Ukoliko ne prodamo zgradu (pod hitno) i isplatimo kredit u roku od 90 dana, dolazimo u situaciju da nam banka oduzme nekretninu. S obzirom na prethodno rečeno, nažalost, moraćemo da prodamo SAMS objekat za samo 1,5 miliona dolara (ispod tržišne vrednosti), zbog nedostatka vremena i nemogućnosti pronalaženja boljeg kupca na tržištu.

PROČITAJTE JOŠ: RADOŠ BAJIĆ O PRODAJI “SRPSKE KUĆE”: To je Božja kletva i velika sramota za Srbe u Čikagu!

OPCIJA 2: Ova opcija uključuje Vas, članove SAMS-a. Da vi postanete deo našeg akcionarskog tima (deoničar) u projektu velikog finansijskog potencijala. na Vaš uloženi kapital od $1- $1.000+ dobićete mogućnost da dugoročno zarađujete, a pri tome ćemo sačuvati naš objekat. Ponuđeni biznis plan se zasniva na promeni trenutne namene Muzeja u moderan starački dom sa više od 30 stambenih jedinica. U praksi, ovaj tip namenskih objekata ostvaruje veliki profit i donosi prosečno $7.000 mesečno po jednoj stambenoj jedinici. Uz ovaj predlog, pripremili smo idejni projekat uz koji bi, između ostalog, bila zadržana istorijska vrednost naše zgrade. SAMS muzej i kulturni centar biće preseljen na novu adekvatnu lokaciju za obavljanje kulturno-umetničkih delatnosti. Ovakvim potezom bi sačuvala zgrada za buduće generacije Srba, a vaš uloženi kapital i ostvareni profit mogli biste da iskoristite za školovanje dece ili da sebi priuštite nešto drugo. Većina naših članova spremna je da podrži Opciju broj 2. Međutim, ovaj ozbiljan projekat zahteva ulaganje mnogo većeg kapitala i zato je neophodno udruživanje naših finansijskih sredstava.

Rok za rešavanje ovog važnog pitanja je 31.januar 2020.godine. Potencijalne investitore spremni smo da odmah informišemo i pružimo im neophodnu dokumentaciju na uvid. Ukoliko ne dobijemo podršku za rešavanje prethodno predstavljenih dilema kroz izbor Opcije 2, smatraćemo da javnost (Otkud sad javnost kada se obraćaju članovima?! -prim. autora) nije zainteresovana za rešavanje sudbine naše institucije SAMS, koja podrazumeva prodaju zgrade ispod tržišne vrednosti.”

ŠTA JE PISAC ZAPRAVO HTEO DA КАŽE?

Analizirati jedan ovakav logički nedosledan, takoreći sumanut tekst, vrlo je nezahvalno, ali svakako vredi truda, s obzirom na izuzetan značaj ove institucije/zadužbine koja datira još iz 1952 i koja pripada, ne članstvu (koje je ova Uprava svojim marifetlucima svela na najmanji broj otkako Srpska Kuća postoji) kako to pokušavaju da spočitaju anonimni autori ovog teksta, već čitavoj srpskoj zajednici u Čikagu i šire.

Krenimo redom…

OPCIJA 1:

1.) Autori teksta (pretpostavimo da je to Uprava SAMS) nas informišu da im je kupac za Muzej ponudio “mizernih 1,5 miliona dolara”, za razliku od pređašnjih “ugovora na 3,5 odnosno 3,1 miliona dolara”. Postavlja se pitanje zašto o poslednjoj ali i o prethodnim ponudama(?!) javnost nisu obavestili ranije nego to čine sada, panično i u maniru “svršenog čina”?

2.) Dalje saznajemo da će Muzej morati da se “proda hitno” ne bi li se isplatio kredit banci u roku od 90 dana. Ova “hitnoća” zvuči u najmanju ruku smešno jer ista Uprava već 8 godina gomila bankarske dugove. Pritom, već četiri godine nisu organizovali nijedan događaj od čijeg bi prihoda umanjili dug ili bar pokrili tekuće troškove, što je bila i njihova obaveza, u skladu sa funkcijama.

OPCIJA 2.

1.) Umesto da razmišlja o tome kako da digne na noge instituciju koju je skoro uništila, Uprava, koja tolike godine nije pokazala ni “m” od menadžerskih sposobnosti, odjednom kreće u “projekat staračkog doma” i za njega traži investitore. Pritom, za razliku od Opcije 1, ovde naglašava da ponuda važi samo za članove Muzeja. Logički, sledi: A kome se to onda Uprava Muzeja “Sveti Sava” dramatičnim tonom obraća u Opciji 1? Srpskoj zajednici, reklo bi se… Pa, zašto onda i njoj ne ponudi da investira i pomogne “spas Muzeja”?

2.) Među 300.000 Srba, koliko se procenjuje da ih ima u Čikagu i okolini, možda bi i mogao da se nađe neko da finansira ovaj projekat… Ali ne, Uprava to u startu sprečava. Ona finansijere traži – i to je ono što odmah upada u oči – isključivo među 20-tak preostalih članova Muzeja (uglavnom u životnoj dobi između 70-80 godina), što je u domenu naučne fantastike. Zvuči kao da Upravi zapravo i nije stalo da se Muzej spasi, ali joj je zato veoma važno da niko sa strane ne dođe u priliku da vidi šta se zaista dešava iza paravana.

PROČITAJTE JOŠ: SRPSKA KUĆA, SRPSKA BRUKA 2.DEO: Prodaju Muzeja izglasalo dvadeset ljudi! VESNA NOBLE: Ko želi da razgovara, neka dođe sa 450.000$!

3.) Takođe, iz teksta doznajemo da će Muzej, u slučaju da se zgrada pretvori u starački dom, biti premešten na “novu, adekvatnu lokaciju”. Ako Uprava nema novaca da isplati sledeću ratu kredita, odakle novac za izmeštanje Muzeja i organizovanje aktivnosti?

4.)Možda od investitora, kojima je ostavljen rok najkasnije do 31.januara. Dakle, samo 20-tak dana ako imamo u vidu praznike, da se upoznaju sa projektom i donesu odluku. Čemu tolika žurba, ako je prethodno rečeno da bi bankarski kredit trebalo vratiti u roku od 90 dana?!

5.) Zanimljivo da je Uprava prestanak svih kulturnih aktivnosti pravdala teškim, “ruševnim stanjem” u kome se zgrada Muzeja nalazi. Kako to da je ta ista zgrada sada bezbedna za 30 penzionera sa sve osobljem doma?

5.) Na kraju balade, opet u dramatičnom tonu, Uprava poručuje da, ukoliko ne dobije podršku za Opciju 2, smatraće “da JAVNOST nije zainteresovana za rešavanje sudbine naše institucije”. Kakva sad javnost kada je opcija investiranja ponuđena samo članovima Muzeja?

Sve skupa, vrlo licemerno, najblaže rečeno…

Zaključak za kraj

Grupica tragično nesposobnih a malverzacijama zabrinjavajuće sklonih ljudi, okupljena oko predsednika Uprave Žike Pavlovića, sudeći po tekstu objavljenom u “Balkan City magazinu” (slučajno ili namerno nepreciznom i punom nedoumica i nejasnoća), prešla je na poslednju fazu otimačine Muzeja “Sveti Sava”, zadužbine koja po zaveštanju njenih osnivača, oficira Kraljeve vojske, pripada svim Srbima sa ovih prostora.

Ono što su odavno proklamovali kao svoj jedini cilj, prodaju objekta, sada su rešili i da realizuju. Prodaja, sama po sebi, i nije toliki problem. Ali kome i pod kojim uslovima jeste…

PROČITAJTE JOŠ: Vesna Noble i Uprava Srpske kuće pretili policijom redakciji Serbian Times-a i zabranili pristup na Godišnju skupštinu!

Sledeći dobro znani recept iz burazerskih privatizacija, prvo su se svim silama potrudili da obore vrednost objekta i same institucije. U proteklih nekoliko godina, delom nebrigom, delom neradom, delom nepristajanjem na ponudu grupe srpskih građevinskih preduzetnika da BESPLATNO izvrši popravke i sanaciju objekta, više nego dvostruko su oborili vrednost nekretnine.

Tome je dodatno doprinela i poplava do koje je, kako saznajemo iz obaveštenih izvora, došlo pre više mesec dana, a posle koje agenti osiguranja i dalje proveravaju da li je u pitanju klasičan nemar ili je incident posledica “ljudskog faktora”. Zanimljivo, baš nekako u to vreme, 31.oktobra, sa brokerskog sajta MLS, na kome su oglašene sve nekretnine koje se prodaju u Čikagu, skinut je objekat na lokaciji 448 W.Barry. Zanimljivo. Zašto je objekat povučen iz prodaje još pre dva meseca ako od njegove prodaje zavisi sudbina Muzeja, otplaćivanje dugova banci…?

PRETNJE POLICIJOM REDAKCIJI SERBIAN TIMES-a: Vesna Noble, članica Uprave

Dok razmišljamo o ovim nelogičnostima, ne treba izgubiti iz vida da je jedini ovlašteni broker za prodaju objekta bila Vesna Noble, sekretar Muzeja i takođe član Uprave. Zanimljivo je da se g.Noble za tu obavezu dobrovoljno prijavila i predložila da radi pro bono, što je u najmanju ruku čudno jer je ista osoba samo koju godinu ranije uzela kamatu od 10% na pozajmicu koju je dala Muzeju. Otkud sad odjednom da želi da radi za džaba? Mora da postoji nešto u toj poziciji što je vrednije od 3 ili 5% provizije real-estate agenta. Slava? Čast? Ugled? Hm, čisto sumnjamo…

PROČITAJTE JOŠ: SRPSKA KUĆA, SRPSKA BRUKA: Predsednik i članovi Uprave pozajmljivali pare legatu sa 10% kamate!

Idemo dalje…Nakon što su prvi deo posla zaverenici iz Uprave uspešno završili, sada se prešlo na drugu fazu. Objavljivanjem teksta u listu člana Upravnog odbora, tobože obaveštavajući i pozivajući javnost da se izjasni o sudbini zgrade, fingirali su svoju zakonsku obavezu, uporedo nudeći investitorima poslovni dil sa rokom koji ozbiljnom čoveku nije dovoljan da se izjasni o kupovini bicikla, kamoli o ulaganju u izgradnju staračkog doma.

Šta nam to govori?

Naravno da Uprava zna da se niko neće odazvati na njihovu neozbiljnu ponudu, jer to je, vreme će pokazati, bio deo njihovog plana. Plana po kome će posle 31.januara moći da prodaju objekat kupcu čije se ime još drži u tajnosti. A koji će se vrlo verovatno prezivati ili barem biti blisko vezan sa osobama čija se prezimena završavaju na “ić” i koji sede u Upravi “Srpske kuće”.

I koji će, živi bili pa videli, takođe biti zainteresovan da na istom mestu otvori dom za stare. Time će plan biti uspešno realizovan, a srpska zajednica u Americi će definitivno, za vjek vjekova, izgubiti svoj jedini kulturni centar.

Apel srpskoj crkvi, udruženjima, medijima…

Imajući u vidu sve ovo gore navedeno, Serbian Times poziva sva srpska udruženja, medije i pojedince, a naročito Srpsku pravoslavnu crkvu i našeg poštovanog vladiku Longina, da što pre i bez odlaganja sednu za isti sto i zajedničkim snagama pokušajuo da spasu šta se spasti može.

Dok ne bude kasno, dok hijene ne razgrabe plen…

Tekst: Antonije Kovačević Foto: Goran Pikula

P.S. Nakon što je pre izvesnog vremena jedan član Upravnog odbora Srpsko-američkog muzeja “Sveti Sava” bezuspešno pokušao da potkupi urednika Serbian Times-a i potpisnika ovih redova, obećanjima da će biti angažovan i plaćen za projekte Muzeja ukoliko prestane da piše o aferama vezanim za Srpsku kuću, jedan drugi član iste Uprave je, saznavši da planiramo nastavak feljtona, zapretio da će pokušati da ugrozi pravni status glavnog urednika Serbian Times kod američkih vlasti.

S tim u vezi, urednik Serbian Times, gorepotpisani ja, Antonije Kovačević, ovim putem otvoreno pozivam tog člana UO da učini sve što može da svoje pretnje i ostvari. S druge strane, dotični će zbog istih (pretnji) biti prijavljen nadležnim državnim organima.

Pa, da vidimo čija će duže da gori…

Advertisement