Connect with us

Srbija

NAJLEPŠA PRIČA IZ SRBIJE: Maja (38) sama odgaja 11 dece, knjigama im obezbedila bezbrižno detinjstvo (VIDEO)

Published

on

Osam dečaka i tri devojčice, Milica (14), Miloš (13), Milan (11), Mihailo (10), Radoš (8), Ratko (7), Ružica (6), Miodrag (5), Nikolina (4), Jovan (3) i Đorđe (2) kao pravi tim pomažu mami u svakodnevnim obavezama, ali i provode bezbrižne detinje dane u novom domu u selu Vrdila – gde idu u školu, rade kućne poslove, međusobno se čuvaju i igraju

Pod pretpostavkom da staru godinu treba završiti jednom ulitimativnom lepom vešću, redakcija Serbian Times-a se odlučila za onu u kojoj glavnu ulogu tumači majka 11 dece, samohrani roditelj iz okoline Kraljeva, kojoj je suprug preminuo početkom 2019. godine. Uprkos tome, heroina Srbije Maja Kovačević (38) uspešno vodi bitku za srećno detinjstvo svoje mnogobrojne porodice.

PRAVI FUDBALSKI TIM, NAJLEPŠA SLIKA SRBIJE Milica (14), Miloš (13), Milan (11), Mihailo (10), Radoš (8), Ratko (7), Ružica (6), Miodrag (5), Nikolina (4), Jovan (3) i Đorđe (2)

Osam dečaka i tri devojčice, Milica (14), Miloš (13), Milan (11), Mihailo (10), Radoš (8), Ratko (7), Ružica (6), Miodrag (5), Nikolina (4), Jovan (3) i Đorđe (2) kao pravi tim pomažu mami u svakodnevnim obavezama, ali i provode bezbrižne detinje dane u novom domu u selu Vrdila – gde idu u školu, rade kućne poslove, međusobno se čuvaju i igraju. U kuću su se uselili pre dve godine uz veliku pomoć sestrinstva manastira Žiča.

Maja je ponosna na značaj kuće pune čeljadi u današnjoj Srbiji, zbog čega svoju ulogu ne shvata kao teret nego ogromnu radost.

Nije teško brinuti o velikoj porodici, svakoj ženi treba da služi na ponos da ima dosta dece i da se ostvari kao majka – smatra ona.

Majka Svetog Save, Anastasija, imala je tri sina i tri ćerke, majka vojvode Živojina Mišića imala je njih trinaestoro, kao i majka mitropolita Amfilohija Radovića. Moja omiljena heroina je kneginja Persida Karađorđević, majka kralja Petra Prvog, koja je imala desetoro dece

Rađanje velikog broja dece nije bilo slučajno, oduvek su je, prea sopstvenom priznanju, na to inspirisale poznate majke iz srpske istorije.

– Majka Svetog Save, Anastasija, imala je tri sina i tri ćerke, majka vojvode Živojina Mišića imala je njih trinaestoro, kao i majka mitropolita Amfilohija Radovića. Moja omiljena heroina je kneginja Persida Karađorđević, majka kralja Petra Prvog, koja je imala desetoro dece. Ona je bila autoritet u porodici i, po mom mišljenju, preteča je današnje savremene žene koja u isto vreme može da bude majka, supruga i poslovno ostvarena žena – dodaje Maja Kovačević.

Naša junakinja pored toga što brine, prehranjuje, školuje i oblači svoju decu, uspeva da se posveti i dobrobiti ostalih mališana u Kraljevu i Srbiji.

Ova svestrana žena je, naime, autor knjiga za najmlađe. Pored toga stiže da se posveti i izdavaštvu, što joj je prevashodni izvor prihoda.

Izdavačku kuću „Glas Srbije“ i nacionalnu reviju “Kraljevske novine“ osnovao je njen suprug, a ona je, prvo kao koleginica a onda i žena, nasledila njegov posao.

Od Srpske kraljevske akademije 2015. godine dobila „Kondir Majke Jugovića“, nagradu koja se dodeljuje majkama koje imaju više od devetoro dece. Godinu dana kasnije, 2016. od Udruženja “Srpski domaćini“ dobila nagradu “Srpska majka”, kao i povelju Udruženja “Arčibald Rajs“.

Maja je u međuvremenu u Kraljevu osnovala Udruženje građana za pomoć porodicama sa petoro i više dece, borbu protiv bele kuge i obnovu kulturno-istorijskih spomenika pod nazivom „Kneginja Persida Karađorđević“.  Istovremeno se zalaže za to da se usvoji zakon da porodice koje imaju četvoro i više dece takođe mogu da dobijaju roditeljski dodatak. Sastavila je i predlog zakona, ali odgovor nadležih, kako kaže, još uvek nije dobila.

Pored obaveza oko dece i svog posla, nemam vremena i za politiku

– Pored obaveza oko dece i svog posla, nemam vremena i za politiku – iskrena je Maja.

Blagoslov je dobila i od patrijarha Irineja, a poslednje u nizu priznanje stiglo je iz Amerike.

Na prag njene kuće zakoračio Filip Obradović koji je iz Njujorka, u ime Udruženja Čačana, uručio novogodišnju čestitiku ovoj brojnoj porodici.

Sadržaj koverte ustvari jedno veliko priznanje majci koja je izrodila ovu zlatnu decu, jedna velika želja da tako izgleda naša otadžbina i da takvih kuća bude što više

„Nije važno šta je u čestitki i nemoj da me pitate da li je tu novac ili neki poklon. A ako baš insistirate, evo reći ću vam, da je sadržaj koverte ustvari jedno veliko priznanje majci koja je izrodila ovu zlatnu decu, jedna velika želja da tako izgleda naša otadžbina i da takvih kuća bude što više. Dobio sam zadatak i veliku čast od mojih Čačana, mog oca (Miša Obradovića) predsednika Udruženja, čija je sudbina vezana za američki kontinent i Njujork, da ovoj divnoj porodici uručim poklon. Ipak, ostao sam zatečen jer slika koju sam zatekao u ovom domu prevazilazi sve lepo što sam video u Americi, u kojoj sam rođen”, kazao je za GZS i RINU Obradović.

TEKST: Serbian Times, GZS, Prva TV FOTO: Printscreen GZS, Prva

Advertisement