Connect with us

aktuelno

NAJLEPŠI KRAJPUTAŠ U SRBIJI: Obeleženo 105 godina od Kolubarske bitke kod spomenika borcu Živojinu Gligorijeviću

Published

on

Za 99 godina, od kada je spomenik izgrađen, preživeo je Drugi svetski rat i sve nedaće vremana. Nemci su iz desne ruke figure Gligorijevića iščupali karabin, a pijani Bugari ga gađali iz pušaka

Na spomenik krajputašu, borcu Kolubarske bitke Živojinu Gligorijeviću, polaganjem venca i cveća danas je u Jagodini obeleženo 105. godina od Kolubarske bitke i 101. godina od Velikog rata.

Gligorijević je poginuo na današnji dan 1914. godine, telo mu nikada nije pronađeno.

Na spomeniku piše da je “drugi pozivac i da je poginuo u 38. godini, da je pripadao prvoj četi drugog bataljiona, petog puka Moravske divizije”, a da je spomenik podigla supruga Aleksija sa sinovima Miroslavom i Mijajlom i kćerkom Milicom.

“Stan putniče, stan rođače, te pročitaj spomen moj koji pado na čuku, krvlju sam zemlju zalio i kostima zemlju potrusio 21. 11. 1914. godine”.

Spomenik Gligorijeviću je podignut 1920. godine i “jedan je od najlepših spomenika krajputaša u Srbiji“, ocenili su stručnjaci Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu.

Na dan otkrivanja spomenika, 1920. godine, “priređeno je opelo kojem su prisustvovali visoki vojni zvaničnici tog vremena i koji su posthumno odlikovali Živojina i porodici uručili orden i plaketu”, zapisali su hroničari tog vremena.

Danas su na tom mestu venac i cveće položili građani i porodica Gligorijevića, članovi SUBNOR-a i potomci solunskih boraca iz Jagodine.

Kraj spomenika o Kolubarskoj bici i Velikom ratu, govorio je direktor Istorijskog arhiva u Jagodini istoričar Dejan Tanić, a o istoriji podizanja spomenika, praunuk Dragan Gligorijević.

Spomenik je rad poznatog beogradskog vajara tog vremena, a o njemu je, šezdesetih godina prošlog veka, kaže Dragan Gligorijević, rađen dokumentarni film koji je prikazivan u žurnalima pre projekcije igranih filmova u bioskopima.

Za 99 godina, od kada je izgrađen, preživeo je Drugi svetski rat i sve nedaće vremana.

Nemci su iz desne ruke figure Gligorijevića iščupali karabin, a pijani Bugari ga gađali iz pušaka.

Izdržao je kiše, mrazeve, nebrigu, jake vibracije vozova na međunarodnoj pruzi Beograd – Niš, koja prolazi samo nekoliko metara od spomenika, kao i više pljački.

Obnovljen je 2014. godine.

Nepoznati vandali su 2015. godine, sa spomenika ukrali pušku koja je bila od drveta i metala, a praunici, uz pomoć stručnjaka, napravili drugu od betona, po uzoru na puške koje su korištene u vreme Kolubarske bitke.

IZVOR: Agencije FOTO: Printscreen/Kopernikus Jagodina TV

Advertisement