Connect with us

Srbija

ELEKTRONSKI OTPAD PRETVARAJU U IGRAČKE: Novosadski učenici prave izuzetne stvari od odbačenih uređaja (VIDEO)

Published

on

Jasna Skomrak, profesorka praktične nastave i lider projekta, objašnjava da je sa učenicima počela da radi kada je primetila koliko se gomila elektornski otpad i tako zaštite životnu sredinu, pospešuju inovativnost i preduzetnički duh

Učenici Elektrotehničke škole “Mihajlo Pupin” u Novom Sadu zajedno sa svojim profesorima uče kroz igru tako što recikliraju elektronske komponente i koriste ih da naprave igračke, ukrase i razne druge upotrebne predmete.

Za svoje projekte koriste stare i pokvarene uređaje iz škole, ali materijal donose i iz svojih domaćinstava. U poslednje vreme pojedine lokalne firme im doniraju svoj elektronski otpad. 

Od uređaja koji bi inače završili na otpadu, učenici EŠ “Mihajlo Pupin” pravili su razne stvari, od lutkica do stalaka za držanje poruka. Izradili su i maketu obnovljivih izvora električne energije koju su ove godine na Svetskom danu energetske efikansosti poklonili Osnovnoj školi “Nikola Tesla”.

Jasna Skomrak, profesorka praktične nastave i lider projekta, objašnjava da je sa učenicima počela da radi kada je primetila koliko se gomila elektornski otpad.

Pokušavam na taj način da, jednim udarcem, ubijem što više muva. To znači da pokrijem plan i program, da radimo rukom, da to bude nešto lepo, da to ima, ako je moguće, i upotrebnu vrednost i, ono što je podjednako važno, da to ima neko šire značenje, kao što je zaštita životne sredine

“Pokušavam na taj način da, jednim udarcem, ubijem što više muva. To znači da pokrijem plan i program, da radimo rukom, da to bude nešto lepo, da to ima, ako je moguće, i upotrebnu vrednost i, ono što je podjednako važno, da to ima neko šire značenje, kao što je zaštita životne sredine”, kaže Skomrak.

Ona dodaje kako se to učenicima dopada jer imaju priliku da, uz učenje o komponentama, izraze kreativnost.  

“Pre svega, učimo koliko su te komponente opasne po životnu sredinu, a svi smo svesni da se količina elektronskog otpada po eksponencijalnom zakonu povećava. Svi mi lako odbacujemo mobilne telefone i razne druge uređaje. Ljudi nažalost nisu svesni kojim sve opasnostima po ljudsko zdravlje na taj način doprinose“, objašnjava Skomrak. 

Pored toga što đaci uče kako da rastavljaju i sastavljaju električne komponente, oni pokazuju inovativnost, druže se i prave stvari koje kasnije mogu da doniraju ili poklone dragim ljudima.

OD ZAŠTITE SREDINE DO BIZNISA: Učenici savladali sve etape u radu sa komponentama

“To što pravimo, to uglavnom i poklanjamo. Koleginica koja je išla van zemlje povodom svog projekta nosila je kao poklon naše igračkice koje smo pravili i svi su bili odušavljeni. Poklanjanjem se razvija i empatija kod učenika”, objašnjava Skomrak.

Napominje da se kod učenika razvija i preduzetnički duh.

“Baš zato što to predstavlja ručni rad, ja im predstavljam i tu mogućnost da jednog dana mogu to da prodaju i da razviju svoj biznis”, dodaje Skomrak. 

Direktor škole Milan Vukobrat kaže da su učenici za veoma kratko vreme, za dve do tri godine, od dece koja se igraju ovim komponentama, postali sasvim ozbiljni kreatori novih, složenih sistema iz elektronike, koristeći opet iste te komponente.

Ove godine dobili su i projekat Evropske trening fondacije (European Training Foundation – ETF) iz Torina pod nazivom “Benefit for the people”. 

ETF je snimila i kratak film o projektu Jasne Skomrak i njenih učenika. Film je prikazan u Torinu na godišnjoj konferenciji Evropske trening fondacije početkom novembra.

Learning new skills, exploring creativity & protecting the environment

Learning new skills, exploring creativity & protecting the environment: Meet👋some of the creative students of the Mihajlo Pupin Electrotechnical High School in Novi Sad,🇷🇸Serbia. They are recycling electronic components & use them to create new working systems, including toys & ornaments. The🇪🇺EU assists the school with sharing expertise & knowledge. Watch the ETF – European Training Foundation's 🎥video & follow our colleagues from the EU info centar for all updates on🇪🇺🇷🇸. #Skills4Future #Benefits4People

Posted by EU Neighbourhood & Enlargement on Среда, 06. новембар 2019.

IZVOR: 021 FOTO: Printscreen/Youtube/EU Neighbourhood & Enlargement

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement