Connect with us

Srbija

NAJDUŽA GONDOLA NA SVETU SKORO SPREMNA: Zlatibor dobija novu atrakciju pre nove godine (FOTO)

Published

on

Gold gondola, turistički projekat decenije na Zlatiboru, za koji je izdvojeno 13 miliona evra jedan je od kapitalnih investicionih projekata Opštine Čajetina, iz čijeg budžeta su opredeljena sva sredstva.

Radovi su u završnoj fazi i cela konstrukcija gondole je praktično završena, trenutno se izvode radovi na postavljanju ograde, parternog uređenja, postavljanja rešetki i sigurnosne podloge na staze kako bi se moglo pristupiti finalnom testu i tehničkom prijemu.

„Rok ne zavisi samo od nas već i od nadzornog organa i tehničke komisije, ali očekujemo da će kompletan prijem i upotrebna dozvola biti rešeni pre nove godine, a gondola bila spremna za predstojeću sezonu”, kazao je pomoćnik direktora JP „Gold gondola” Milomir Tucović

Nakon prvog zvaničnog testiranja koje predstavlja poslednji bezbednosni korak pre puštanja u komercijalni rad, komisija koja je bila sačinjena od nadzornih organa izvođača radova i tehničara proizvođača i isporučioca opreme francuske Pome nije imala zamerki.

„Prva faza testova rađena je bez opterećenja kada je testirano uže, mašinska postrojenja i elektrosklopovi, a potom je vršen test opterećenja kada je žičara opterećena punim kapacitetom. Za sada je sve prošlo kako treba i dobijeni su željeni rezultati”, kazao je Tucović.

Prema njegovim rečima za oko 20 dana očekuje se izlazak na teren tehničke komisije čija kontrola podrazumeva proveru cele trase, svih objekata, svih delova pokretnih i nepokretnih kao i kompletnu usklađenost projektne dokumentacije i funkcionalnosti celog sistema. Nakon finalnih testova upućuje se zahtev ministarstvu infrastrukture i saobraćaja radi dobijanja ipotrebne dozvole.

Ukupan kapacitet gondole, za sada, je 600 putnika po satu. Vožnja gondolom pružiće impresivnih 25 minuta sa neverovatnim pogledom na živopisne pejzaže Zlatibora.

Sa početnom stanicom u centru Zlatibora, preko Ribničkog jezera, do vrha Tornik, zlatiborska gondola će ponuditi skijašima, izletnicima, avanturistima i svima zainteresovanima nezaboravan pogled na Zlatibor.

Izvor: RINA
Foto: RINA

Advertisement