Chicago
36°
Ведро
6:56 am4:21 pm CST
Осећај: 28°F
Ветар: 10mph SW
Влажност: 68%
Притисак: 29.93"Hg
УВ индекс: 0
ЧетПетСуб
50/37°F
43/39°F
45/37°F

Published 3 godine ranije

By admin

NAGLI PORAST STOPE KRIMINALA: Tramp raspoređuje federalne snage širom SAD!

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp i državni tužilac Viliam Bar objavili su u sredu kako će veliki broj federalnih agenata službi bezbednosti biti razmešten u Čikago i Albakrki kako bi se borili sa sve većom stopom kriminala, čime se širi intervencija administracije u lokalne snage sigurnosti pošto se Tramp bori za reizbor pod okriljem „zakona i reda“, prenosi agencija AP.

Stotine federalni agenata već su poslati u Kanzas City, Misuri, kako bi se suzbio rekordan rast nasilja nakon ošto je jedan dečak ubijen iz vatrenog oružja. Slanje federalnih agenata u pomoć lokalnim snagama nije neuobičajeno, navodi AP.

Ova agencija podseća kako je Bar najavio sličnu akciju prošlog decembra za sedam gradova gdje je bila prisutna visoka stopa nasilja. Inače Ministarstvo pravde šalje agente pod vlastitim pokroviteljstvom, kao što su agenti Ureda za alkohol, duhan, vatreno oružje i eksplozive ili Agencija za borbu protiv narkotika (DEA).

No, najavljena akcija će podrazumevati i najmanje 100 istražnih agenata Odeljenjaa za domovinsku bezbednost koji se inače bave istragama šverca druge i zlostavljanjem djece.

Agenti FBI-a, ATF-a, DEA-e i drugih agencija

„Iskreno, nemamo drugog izbora nego da se umešamo“, kazao je Trump u Beloj kući tokom objave plana.

Tramp šalje agente FBI-a, ATF-a, DEA-a, Američke maršale, te pripadnike Odjela domovinske sigurnos

Ranije je objavljeno kako program podrazumeva slanje pripadnika savzenih snaga kao pomoć lokalnoj policiji u suzbijanju, kako ocjenjuje ministarstvo pravosuđa, naglog rasta nasilnih zločina.

Republikanski predsednik Donald Tramp je ranije ove sedmice zapretio da će poslati pripadnike savezne policije (FBI) i druge federalne agente u Chicago, Philadelphiju, New York, Detroit, Baltimore i Oakland u Kaliforniji kako bi pomogli lokalnim vlastima da uguše nasilni kriminal koji je eksplodirao zadnjih sedmica.

Odgovor na demonstracije protiv rasizma

Pokretanje tog programa poklopilo se s raspoređivanjem saveznih agenata u Portlandu u Oregonu gdje su poslani štititi sudnicu od demonstranata protiv rasne nepravde.

Trump je u svojim istupima isticao da će robusnom policijskom i vojnom akcijom odgovoriti na prosvjede protiv sustavnog rasizma koji su zapalili američke gradove nakon policijskog ubistva nenaoružanog afroamerikanca Georgea Floyda u Minneapolisu.

Gnjev ulice već se pomalo stišavao početkom jula u Portlandu kao i drugdje, no sve se promenilo kada su u akciju ušli savezni policajci, koje guvernerka Oregona, demokratkinja Kate Brown naziva “Trumpovim vojnicima”, piše agencija France presse.

U Portlandu su ti agenti bez identifikacijskih oznaka prisilno ubacivali demonstrante u neobilježene kombije, što se može smatrati kršenjem građanskih prava.

Na društvenim mrežama kruže snimke tih agenata u paravojnim uniformama što je ponovno zapalilo narodni bes.

Pretnja slanjem saveznih agenata

U ponedjeljak je Trump zapretio da će poslati savezne agente u New York i druge gradove koji su uporišta demokrata, kako bi zaštitio zgrade savezne vlade i “vratio red”, na što su demokrati oštro odgovorili, prenosi agencija Reuters.

Akciju federalnih agenata u Portlandu nazvali su “autoritarnim zastranjenjem”.

“Trumpova administracija neće suludo raspoređivati neimenovane agente na ulice Chicaga”, rekla je u utorak gradonačelnica Lori Lightfoot i najavila da će tužiti Trumpa bude li to učinio.

Chicago bilježi eksploziju nasilja: 116 ubistava u 28 dana do 19. jula što je porast od gotovo 200 posto, pokazuju podaci ministarstva policije koja to nasilje pripisuje borbama za vlast nad gradskim sektorima između 117.000 pripadnika bandi u gradu od 2,7 miliona ljudi. U takvim krugovima jedno ubistvoaktivira odmazdu i spiralu ubistava.

I gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio u sredu je ponovio da će grad sudski goniti savezne agente ako budu raspoređeni.

Fokus Bele kuće na gradski kriminal

Republikanski predsednik oštro kritizira demokrate koji su na vlasti u gradovima i saveznim državama u kojima raste kriminal i nada se da će svojim programom uvođenja “zakona i reda” povećati svoju popularnost četiri meseca do predsedničkih izbora.

Bela kuća nastoji se u svojim istupima fokusirati na gradski kriminal dok Trumpova popularnost pada zbog načina na koji je njegova vlada upravljala pandemijom korona virusa.

Program “Operacija legenda” uključuje pripadnike savezne policije (FBI) i drugih agencija koje rade u partnerstvu s lokalnim snagama reda.

Ime je dobila po četverogodišnjem dječaku LeGendu Taliferru, koji je ustreljen i ubijen dok je spavao rano ujutro 29. juna u gradu Kansasu u Misuriju.

Izvor: Al Jazeera Balkans
Foto: Printscreen Youtube / ABC News

YOU MAY LIKE