Chicago, IL
48°
Fair
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 48°F
Wind: 3mph E
Humidity: 45%
Pressure: 29.7"Hg
UV index: 0
7 pm8 pm9 pm10 pm11 pm
46°F
45°F
45°F
45°F
45°F
FriSatSunMonTue
43°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
61°F / 52°F
64°F / 45°F

Published 1 year ago

By admin

NAČELNIK SEKTORA ZA VANREDNE SITUACIJE: Elementarne nepogode će udarati sve jače, moramo biti spremni!

Prvi koji priskaču, kada je ljudski život ugrožen su pripadnici Sektora za vanredne situacije. Pred nama je period godine kada se očekuju pojačane padavine, biće i kiše i snega, a sledi i sezona grejanja. Tada često bude i mnogo požara. Luka Čaušić, vršilac dužnosti pomoćnika ministra unutrašnjih poslova i načelnika Sektora za vanredne situacije kaže da je od formiranja Sektora do prošle nedelje bilo 415.205 intervencija i da su vatrogasci-spasioci, koji su srce sistema za vanredne situacije, spasili 27.965 ljudi.

Luka Čaušić je izjavio da je od formiranja Sektora za vanredne situacije do prošle nedelje bilo 415.205 intervencija i spasili smo 27.965 ljudi, prenosi RTS.

“Impresivna cifra koja pokazuje svu važnosti i ogromnu stvar koju vatrogasci-spasioci rade za sve nas”, naveo je Čaušić.

Kada je leto vatrogasci su, kaže, u požarima, kada je sezona kiša i poplava onda su u vodi.

“Kada je zima pomažu stanovništvu u udaljenim krajevima, između toga hiljade i hiljade intervencija gašenja požara na objektima, tehničkih intervencija u saobraćaju. To su hiljade intervencija i svake godine ih je sve više. Priroda je sve ćudljivija i bojim se da su sve veći izazovi ispred nas”, napominje Čaušić.

Prema njegovim rečima, poslednjih godina je napravljen izuzetan napredak i u smislu prijema ljudstva i opremanja.

“Mi smo pre par godina imali oko 2.950 vatrogasaca, ove godine imamo oko 3.500 vatrogasaca, a čekamo da u radni odnos stupi još 300 mladih spremnih kolega. Ukupno Sektor broji oko 4.600 ljudi. Vatrogasci-spasioci su srce našeg sistema, ali tu su i druge kolege”, kaže Čaušić.

Centralna manifestacija obeležavanja dana Sektora je bila na Adi.

“Pre toga imali smo preko stotinu manifestacija širom Srbije. Na Adi je bila prilika da se zahvalimo najzaslužnijim, da se prisetimo onih koji su dali živote radeći svoj posao i da se pokaže izuzetna profesionalnost, uigranost, znanje i fizička prpremljenost. Pored pripadnika Sektra su učestovale i dobrovoljani vatrogasci i naše druge kolege iz Ministarstva unutrašnjih poslova”, dodaje Čaušić.

Prvi put je prikazana i vežba gde se iz helikoptera spušta spasilac do osobe koja je ugrožena u vodi, nakon obuke koju su neše kolege prošle sa pripadnicima 63. padobranske jedinice.

“Naši vatrogasci-spasioci su po znanju, srčanosti, hrabrosti, u vrhu Evrope i sveta. Temelj je postavljen 2009. godine, a u poslednje vreme i država zaista obraća pažnju na ovu službu”, ukazuje Čaušić.

Napominje da je ova godina bila najtoplija otkako se meri temepratura u Evropi.

“Više je za oko 67 odsto požara u odnosu na prošlu godinu u Evropi. U Srbiji smo imali 23,5 odsto više požara na otvorenom nego prošle godine i svaki od 14.000 požara je ugašen ili lokalizovan u roku od 24 sata. Pomagali smo ove godine i kolegama u Sloveniji i u RS”, ističe Čaušić.

Klimatske promene su, navodi, vidljive okom.

“Tokom leta imate rekordan broj požara, a isto tako mi poslednjih godinu dana nemamo normalnu kišu, ili je nema ili padne ogroman pljusak. Mi se pripremamo svakodnevno, 2014. smo imali šest timova za spasavanje na vodi, a sada ih imamo 27. Čim je neka najava mi smo u stanju budnosti, a kada zahteva situacija i u pripravnosti na licu mesta. Dosta smo pripremljeniji za poplave jer smo od 2014. osetljivi na to. Ovoga će da bude sve više i bojim se da će elementarne nepogode da udaraju sve jačom snagom”, navodi Čaušić.

Čaušić navodi da su rekonstruisana 24 objekta, a izgrađena četiri nova.

“Vatrogasna stanica na Novom Beogradu se već pokazala kao ključna za Novi Beograd. Gradimo stanicu u Trgovištu, za par dana počinjemo gradnju zgradu uprave Sektora u Kragujevcu, otvaramo do kraja godine nove jedinice u Gadžinom Hanu i Brodarevi. Imamo 158 jedinica. Vremenom ćemo sve da ih sredimo i što se tiče opreme je strateški projekat nabavke vatrogasnih kamiona. Predstavili smo prototip proizvodnje domaćih vatrogasnih kamiona i nadamo se da će što pre da uđe u masovnu proizvodnju”, kaže Čaušić.

Preporuka je da ljudi sada očiste dimnjake, jer je, napominje, čest uzrok požara, da ne ostavljaju novine blizu peći, da provere instalacije, da ne ostavljaju uključene uređaje.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RTS
Foto: RINA

YOU MAY LIKE