Chicago, IL
27°
Snow Shower / Wind
6:34 am5:32 pm CST
Feels like: 12°F
Wind: 22mph N
Humidity: 81%
Pressure: 29.93"Hg
UV index: 0
1 am2 am3 am4 am5 am
27°F
27°F
27°F
27°F
27°F
SatSunMonTueWed
36°F / 32°F
55°F / 37°F
59°F / 50°F
64°F / 28°F
34°F / 25°F

Published 1 year ago

By admin

PRAZNIK KAJMAKA I SIRA: U Srbiji po prvi put sajam mleka i mlečnih proizvoda!

Sezona letnjih manifestacija je završena, ali Zapadna Srbija nastavlja u istom ritmu. Po prvi put u ovom delu naše zemlje održaće se prodajno-edukativni sajam mleka i mlečnih proizvoda, a na štandovima će se naći sve blagodeti koje Srbija ima. Od rolovanog kajmaka sa Suvobora, preko Zlatarskog i Sjeničkog pa sve do magarećeg sira koji je najskuplji na svetu, a proizvodi se upravo kod nas. Specifična manifestacija pod nazivm “Mlečni put” zakazana je za 14.,15. i 16. oktobar u selu Gornja Gorevnica nadomak Čačka.

“Nema ko među nama nije probao mladi ili stari kajmak, mladi ili stari sir, popio čašu jogurta ili kefira, zahvatio kašiku pavlake ili kiselog mleka, sladio se kačkavaljem, mocarelom ili paprikom napunjenom pavlakom. Ogroman je značaj onoga što nam je podarila Cvetulja sa raskošne livade, ili stado ovaca sa pešterske visoravni, veštine koje spravljaju vredne planinke sa Stare planine, Zlatibora ili ravne Semberije. Svi oni sabraće se po prvi put u ovom planinskom selu koje broji oko 1300 duša i gde će biti izloženo na stotinu vrsta sireva među kojima je i onaj najskuplji na svetu (magareći) koji košta 1000 evra”, kažu za RINU organizatori ove manifestacije.

U petak, 14. oktobra sa pčetkom u 16 sati uslediće otvaranje manifestacije ispred Doma u Gornjoj Gorevnici, gde se ovih dana montiraju tri jarbola na kojima su zastava Srbije, zastava grada Čačka i zastava manifestacije.

U subotu je zakazan je Stručni skup na temu mleka i mlečnih proizvoda, kojeg priprema Agronomski fakultet, u prostorijama Doma kulture.

Bogat zabavni program pripremljen je u okiru ove nove manifestacije, a pred publikom će nastupiti najbolji muzičari ovenčani nagradama na Saboru vionista u Pranjanima, zatim koncerti Radiše Uroševića, Egzekutora, Кemiša i Zorice Brunclik. Ono što će biti svojvrsni spektakl jeste fudbalski derbi između crnki i plavuša, zakazan za nedelju.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE