Chicago
66°
Partly Cloudy
6:42 am6:41 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 10mph ESE
Humidity: 84%
Pressure: 30.09"Hg
UV index: 0
WedThuFri
66/63°F
66/61°F
70/61°F

Published 2 years ago

By admin

NA OVOM BRDU ISPISANA JE ISTORIJA: Bitka na Кadinjači dokaz junaštva u Drugom svetskom ratu!


Prošlo je tačno 80 godina kada je na brdu Кadinjača ispisana istorija. Tog 29. novembra 1941. godine poginuli su borci Radničkog bataljona, Posavci i Orašani braneći odstupnicu Vrhovnom štabu NOPOJ, partiznaskim odredima i partizanskoj bolnici koji su se povlačili iz Užica ka Sandžaku.

„Posmrtni ostaci branilaca Кadinjače prvobitno su bili sahranjeni u zajedničku grobnicu pored seoskog groblja, a zatim preneti u spomen-kosturnicu na najvišoj koti Кadinjače (k.808), iznad koje je 1952. godine podignuta spomen-piramida. Spomenik je napravljen od mermera „plavog toka“ iz Кarana, u vidu četvorostrane piramide visoke 11 metara. Pri njegovom vrhu nalazi se urezana zvezda petokraka, a u središnjem delu na mermernim pločama uklesan je tekst „Herojima Кadinjače“ i stihovi poeme „Кadinjača“ pesnika Slavka Vukosavljevića. Povodom otkrivanja spomenika predsednik FNR Jugoslavije, Josip Broz Tito, odlikovao je Radnički bataljon Ordenom zasluga za narod sa zlatnom zvezdom“, izjavio je za RINU, Goran Novaković, istoričar-kustos Narodnog muzeja u Užicu.

U organizaciji Odbora Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, Grada Užica i Narodnog muzeja Užice, a u prisustvu ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darije Кisić Tepavčević položeni su venci na spomen-kompleks.

„Danas stojimo na mestu iz kojeg izvire hrabrost, gordost, požrtvovanost, a pre svega rodoljublje. Danas odajemo poštu herojima sa Кadinjače koji su u Drugom svetskom ratu dali živote za svoju otadžbinu da bi mi danas živeli u miru i slobodi. Užičani su bili i ostali junaci našeg roda i danas smo ovde da im uputimo jedno veliko hvala za nesebičnu žrtvu koju su dali. Ovo veličanstveno mesto je simbol besmrtnosti onih koji su svoje živote poklonili otadžbini. Danas se poklanjamo senima velikih heroja koje su svoje živote nesebično dali štiteći odstupnicu partizanskih snaga iz Užica ka Sandžaku. Sa osećanjem istinskog ličnog ponosa pozivam vas da nikada ne zaboravimo njihov podvig i njihovu žrtvu, ostanimo privrženi njihovim idealima, slobode, nezavisnosti i ravnopravnosti, nerazrušivim temeljima napretka snažne, napredne, ekonomski jake Srbije”, istakla je Кisić Tepavčević.

Parastos poginulim borcima služili su sveštenici užičke crkve, nakon čega je uz pratnju vojnog orkestra i čete počasne straže usledilo polaganje cveća i odavanje pošte herojima Кadinjače.

Memorijalni kompleks Кadinjača svečano je otvoren 23. septembra 1979. godine od strane predsednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita, u prisustvu oko 100.000 ljudi. Za nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja proglašen je 1979. godine, a svake godine na dan 29. novembra održava se poseban komemorativni program obeležavanja godišnjice borbe na Кadinjači uz prisustvo počasnog voda vojske.

Izvor: Rina Foto: Rina

YOU MAY LIKE