Chicago
66°
Cloudy
6:44 am6:38 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 8mph NNE
Humidity: 84%
Pressure: 30.08"Hg
UV index: 1
FriSatSun
70/59°F
77/63°F
77/63°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

NA MREŽAMA NEMA SKRIVANJA: Američki tužioci podneli nalog za pretres Trampovog Tvitera!

Sećate se kada je bivši američki predsednik Donald Tramp tvitovao? Svakom objavom je privlačio svetsku pažnju sve dok ga platforma nije suspendovala pre dve ipo godine. Koristio je mrežu za trolovanje, pretnje, laganje, kao i stimulisanje teorija zavere. Tramp se suprotstavio svetskim nuklearnim silama i uoči protesta 6. januara povodom izbora poručio: “Budite tamo, biće burno!” To je ono što je javnost mogla da vidi.

Pre dva dana sud je otkrio da su tužioci, saradnici specijalnog tužioca Džeka Smita u januaru pokrenuli nalog za pretres sada neaktivnog naloga @realDonaldTrump, kako bi saznali šta se dešavalo iza vidljivih tvitova dostupnih korisnicima Twittera, ako se uopšte dešavalo, piše The Atlantic.

Kompanija je prvobitno odbila da očita podatke i zapise sa Trampovog naloga, jer je nalog sadržao klauzulu koja zabranjuje Twitteru da obevesti Trampa da je vlada izdala takav nalog. Nakon što je zbog nepoštovanja suda kažnjen sa 350.000 dolara, Twitter je pristao da preda informacije.

Element po kojem se korisnik ne obaveštava o sudskoj odluci je uobičajen i postoji opravdana zabrinutost tužioca da će dokazi biti uništeni ili zloupotrebljeni – da je Tramp bio upozoren, možda bi izbirisao sve što se Smit nada da će da pronađe.

Twitter često prima zahteve za informacijama od strane vlade. Aprilski izveštaj Rest of World pokazuje da je pod vlasništvom Elona Maska kompanija primila 971 vladin zahtev za informacijama, a ispunila je u potpunosti 808. Naravno, sada u pitanju nije običan nalog, već nalog bivšeg predsednika koji je optužen za navodne pokušaje da osujeti miran prenos vlasti.

“Pretres naloga na društvenim mrežama da bi se pronašli dokazi, veoma su česti”, rekao je za The Atlantic Orin Ker, profesor prava na UC Berkeley. “To što istražuju nalog bivšeg predsednika ima smisla, jer on je sigurno dosta koristio Twitter.”

Sada se postavlja pitanje šta će specijalni advokati i tužioci tražiti na nalogu, i šta bi mogli da pronađu na nalogu bivšeg predsednika.

PROČITAJTE VIŠE:

Da li će izlistati Trampove poruke? Da li postoje korisne informacije na nalozima povezanim sa Trampovim.

Tužioci bi mogli i da identifikuju uređaj sa koga su objavljivani određeni tvitovi i da na taj način potvrde da je u pitanju bio Tramp. Bivši predsednik je za Politico rekao da je uglavnom samostalno pisao tvitove, a da mu je pomoćnik Den Skavino ponekad pomagao.

Zanimljivo je pitanje kako je jedan od najplodnijih i najvažnijih tviteraša na svetu koristio nalog iza kulisa. Trampove poruke bi teorijski mogle da se koriste da se koriste kao dokaz u sudskom procesu, ali ne znamo ni da li ih Smit ima.

Pitanje je da li je bivši predsednik Sjedinjenih Država, koji inače izbegava digitalnu komunikaciju, uključujući i komunikaciju mejlovima, upšte slao direktne poruke ljudima?

Trampov obnovljeni nalog ima samo 51 pratioca, od kojih je većina zvaničnih naloga ili članova porodice, koji imaju zatvorene direktne poruke, što znači da im autsajderi ne mogu slati poruke.

Ne postoji nikakva garancija da će se nešto otkriti iz Trampovih poruka. “Ako nema direktnih poruka, tamo u suštini nema nikakvih dokaza”, tvrdi Ker.

Moguće je da su tužioci zapravo dobili nalog kako bi se poguralo tretiranje Trampovih tvitova kao dokaza na sudu. Ipak, postoji jedna konkretna poruka koje svako lice treba da izviče iz ove vesti, a to je: Pazite šta tvitujete – čak i ako mislite da postoji bar mala šansa da zbog toga završite na sudu.

POVEZANE TEME:

MASK RAZGOVARAO SA PREMIJERKOM ITALIJE: Ugovara borbu protiv Marka Zakerberga u antičkom rimskom teatru!?

BROJ ŽRTAVA NE PRESTAJE DA RASTE: Najmanje 55 mrtvih u nezapamćenom požaru na Havajima! (FOTO, VIDEO)

“CEO SVET NAM SE SMEJE”: Šekspir izbačen iz školskog programa u Americi zbog “dečje pornografije”!

Izvor: Nedeljnik
Foto: Printscreen YouTube / FULL SEND Podcast Clips

YOU MAY LIKE