Chicago
63°
Clear
6:40 am6:45 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 10mph SE
Humidity: 75%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 0
MonTueWed
72/63°F
70/61°F
66/61°F

Published 1 month ago

By Serbian Times

SAN FRANCISKO DOBIJA ROBO-TAKSI: Radiće 24 sata, a evo zašto su mnogi nezadovoljni!

Kalifornijska komisija za komunalne usluge (CPUC) je uprkos snažnom protivljenju lokalne zajednice i gradskih agencija omogućila robotaksijima kompanija Alphabet i General Motors vožnju San Franciskom u svako doba dana.

Nakon donete odluke robotaksiji Waymo i Cruise smeju da voze gradom putnike i danju i noću, pa im tu uslugu mogu i naplatiti.

Waymo će smeti da vozi brzinom do 100 kilometara na sat i po lošem vremenu, dok će Cruise biti ograničen na 60 kilometara na sat i neće smeti da vozi kada vremenske prilike to ne dopuštaju.

Komisija je šest sati saslušavala komentare lokalnog stanovništva i posebnih interesnih grupa koje podržavaju ili se protive odluci.

PROČITAJTE VIŠE:

Agencija za prevoz i bezbednost tvrdi da robotski automobili mogu ometati vatrogasce, uzrokovati saobraćajne gužve i kršiti druga pravila u saobraćaju, te da kompanije nisu u potpunosti otkrile podatke koji ukazuju na te probleme. Agencija je zato zatražila opreznije uvođenje robotaksija.

Cruise i Waymo, s druge strane, tvrde da su njihovi robotaksiji bezbednost od ljudskih vozača te da nisu uzrokovali smrt ili povrede opasne po život tokom miliona ukupno pređenih kilometara.

Alphabet i General Motors sada imaju dopuštenje za pokretanje plaćene taksi službe u celom gradu u svako doba dana i saopštile su da zbog toga planiraju da uvedu više automobila. Zajedno imaju više od 500 autonomnih vozila, koja se već nalaze na putevima San Franciska.

Cruise i Waymo nisu nagovestili u kom roku mogu uspostaviti danonoćnu uslugu taksija, ali su obećali da će to učiniti uskoro.

POVEZANE TEME:

BROJ ŽRTAVA NE PRESTAJE DA RASTE: Najmanje 55 mrtvih u nezapamćenom požaru na Havajima! (FOTO, VIDEO)

“CEO SVET NAM SE SMEJE”: Šekspir izbačen iz školskog programa u Americi zbog “dečje pornografije”!

MASK RAZGOVARAO SA PREMIJERKOM ITALIJE: Ugovara borbu protiv Marka Zakerberga u antičkom rimskom teatru!?

Izvor: N1
Foto: Cruise

YOU MAY LIKE