Chicago, IL
45°
Clear
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 43°F
Wind: 5mph NNE
Humidity: 57%
Pressure: 29.86"Hg
UV index: 0
6 am7 am8 am9 am10 am
43°F
43°F
41°F
43°F
46°F
TueWedThuFriSat
66°F / 27°F
32°F / 23°F
46°F / 32°F
52°F / 39°F
61°F / 46°F

Published 3 years ago

By admin

NA IVICI ISTREBLJENJA: Ova vrsta svinje daje najviše mesa, a u Srbiji je gotovo nestala! (FOTO)

Svinje moravke su autohtona sorta koja se već godinama unazad nalazi pred istrebljenjem. Tek po neki proizvođač odlučuje se za ove crne životinje iako e njihovo meso uzuzetno kvalitetno i ukusno. Goran Bojović iz čačanskog sela Brezovice, jedan je od retkih u ovom delu zapadne Srbije koji već pola decenije uzgaja moravke i tako prkosi statitistici. . Na njegovom imanju od četiri hektara slobodno pase oko 200 grla svinja.

„Кada sam krenuo sa uzgajanjem svinja, nisam želeo da napravim nijedan korak, a da ne budem toliko sposoban, siguran i zadovoljan u tom poslu. Izgradio sam objekte, odnosno, prasilišta, gde se ženke odvajaju, te da može matična služba da radi, kako bi svaka svinja dobila svoje mladunče ukrštanjem sa četiri genetske linije. Širimo celom Srbijom, zašto Španija da ima toliki izvoz i tolike milione svinja, zašto mi ne možemo da gajimo, kad imamo ove planinske vrleti pogodne za uzgajanje moravki, rekao je za RINU Goran Bojović iz Brezovice.

Poučen iskustvom iz detinjstva, Goran se odlučio na uzgoj ove skoro zaboravljene rase koja živi u potpunom skladu sa prirodom. Najvažnije mu je da za svoju robu ima kupca, pa iako ova grana poljoprivrede nije u zavidnoj poziciji on uspeva da ostvari profit.

„Ova sorta svinja nije zahtevna za uzgoj. Hrane se isključivo žirom, korenjem i svime što nađu u prirodi, a da je za njih jestivo. Povremeno se dohranjuju, mahom ujutru i uveče. Moravke imaju to takozvano mramorisano meso koje podrazumeva red mesa, red masti. Veprovi mogu dosatići visinu od oko 130, a svinje oko 120 kilograma. U kvalitetu mesa nema razlike, već ima samo u kvantitetu jer moravke daju do 10 odsto mesa više u odnosu na manguice“, kaže Goran.

Više mesa kod moravki nije slučajnost, jer su one nastale sredinom 19. veka u dolini Morave i to od domaće šumadinke, mangulice i uvezenog berkšira, a u formiranju rase učestovao je i jorkšir, da bi se dobila ranostasnija odnosno produktivnija i mesnatija svinja od tadašnje domaće. Primećeno je da moravke čak tri puta brže napreduje od ostalih rasa svinja.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE