Chicago
27°
Cloudy
7:07 am4:58 pm CST
Feels like: 12°F
Wind: 19mph S
Humidity: 77%
Pressure: 29.83"Hg
UV index: 1
SatSunMon
30/23°F
28/14°F
18/0°F

Published 11:14

By admin

CVETANJE TISE KOD KANJIŽE: Prirodni fenomen koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim! (VIDEO)

Na reci Tisi blizu Kanjiže, oko 18 časova u subotu, odigralo se takozvano cvetanje Tise, odnosno prirodni fenomen koji se može videti na samo tri mesta u svetu, a jedno od njih je upravo u Srbiji.

Insekt koji se zove Tiski cvet živi u mulju reke i kada jedinke dospeju u treću godinu života, tada izlaze na površinu kako bi se rojile, a nakon kratkog ljubavnog plesa, one završavaju svoj životni vek. Tokom volšebnog leta na površini vode, stvaraju se slike koje oduzimaju dah, prenosi Tanjug.

Iako je nemoguće znati mnogo unapred kada će se desiti taj prirodni fenomen, oni koji često borave na Tisi, u prvom redu čamdžije i ribari, prvi su koji prepoznaju momenat kada će cvetati Tisa.

Kapetan broda koji plovi Tisom Čaba Šarnjai kazao je da se svake godine sve više i više insekata roji iznad Tise, kao i da tome doprinosi čista voda u Tisi nadomak Kanjiže, a on je i ove godine proveravao na staromodan način kada će insekti da izađu iz mulja.

“Izvadimo mulj i gledamo kakva je boja larvi. Ako je žuta, a ne bela ili siva, onda je potrebno da prođu još samo dan ili dva i uslediće rojenje. Tako je i bilo”, objasnio je Šarnjai, koji dodaje da mulj uzima ašovom i da onda procenjuje na manjim uzorcima broj larvi.

Upravo ovaj prirodni fenomen godinama unazad privlači brojne turiste iz čitave Srbije, ali i zemalja regiona pravo u Kanjižu.

Član Opštinskog veća Kanjiže zadužen za turizam Zzombor Ujvari kazao je u izjavi za Tanjug da ta opština ima sreću što je cvetanje Tise baš u njihovom mestu najatraktivnije.

“Prirodni uslovi za cvetanje Tise su ovde najbolji, a reka Tisa je jedan od naših bisera. Čitava obala je sređena i građani uživaju u sadržajima, na čijim razvojima mi već godinama radimo”, istakao je Ujvari, dodavši da ga raduje što iz godine u godinu cvetanje Tise obilazi sve veći broj gostiju Kanjiže.

Tiski cvet, koji tri godine živi u mulju, izlaziće na površinu vode i u naredna dva ili tri dana da bi produžio svoju vrstu, ali i odmah skončao, dok će iza njih na reci ostajati cvetovi, kao prizor koji očevice nikada ne ostavlja ravnodušnim.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Agencije
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE

GODINE 2022. POSTAO TREĆI NAJBOGATIJI ČOVEK SVETA: Juče izgubio 6,5 milijardi dolara, označili ga kao prevaranta!
LOPOVI UKRALI SUŠENO MESO NA FRUŠKOJ GORI, VLASNIK PORUČIO: "Ne daj Bože da dete pojede to meso, ne želim nikog da nosim na duši!"
SRĐAN ĐOKOVIĆ: Gledaću Novaka od kuće, moja porodica samo želi mir!
NOLE O POTEZU OCA SRĐANA: Nije mi to trebalo pred finale, ali nadam se da će biti tu! Mediji su pogrešno protumačili događaj!
SRĐAN ĐOKOVIĆ IZAZVAO POMETNJU: Slikao se pored zastave sa Putinovim likom u Australiji, Novak ponovo na udaru!
OVDE JE ROĐEN SVETI SAVA: Do nedavno je sve bilo obraslo u korov, a sada niče velelepan hram! (FOTO)
NOLE RAZBIO AMERA U TRI SETA: U finalu sa Cicipasom za prvo mesto i istoriju! (VIDEO)
PATRIJARH PORFIRIJE U NJUJORKU: Obnova izgorelog hrama Svetog Save mora da bude brža i efikasnija!
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
OVDE JE ROĐEN SVETI SAVA: Do nedavno je sve bilo obraslo u korov, a sada niče velelepan hram! (FOTO)
JOVANA JE IZGUBILA SVE KOJE JE IMALA NA SVETU: Onda je došao bračni par Marić i pružio joj novi život i topli dom!
KAD POLITIKA UMEŠA PRSTE: Nova verzija kultnog crtaća najomraženija animirana serija ikada!
NOLE O POTEZU OCA SRĐANA: Nije mi to trebalo pred finale, ali nadam se da će biti tu! Mediji su pogrešno protumačili događaj!
MILUN RREVAZIŠAO SEBE: Napravio novi lonac za Ginisa, može da nahrani preko 1.000 ljudi! (FOTO)