Chicago, IL
37°
Cloudy
7:03 am4:19 pm CST
Feels like: 28°F
Wind: 17mph SSW
Humidity: 81%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 0
12 am1 am2 am3 am4 am
37°F
37°F
37°F
37°F
37°F
ThuFriSatSunMon
52°F / 46°F
55°F / 48°F
55°F / 30°F
34°F / 25°F
39°F / 32°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

MULTITALENAT IZ PANČEVA: Ilija je svetski majstor u rešavanju šahovskih problema!

Mladi Pančevac Ilija Serafimović osvojio je bronzanu medalju na 46. Svetskom prvenstvu u brzom rešavanju šahovskih problema, održanom početkom septembra u Gruziji.

Ilija Serafimović je internacionalni majstor u rešavanju šahovskih problema. Na Svetskom prvenstvu bio je član našeg državnog tima. Iako su kao reprezentacija osvojili sedmo mesto. Ilija je u pojedinačnoj konkurenciji zauzeo treće i osvojio bronzanu medalju u brzom rešavanju šahovskih problema. Tim rezultatom nastavio je niz uspeha na prvenstvima sveta koji je započeo još 2016.

“Takmičenje se igra jedan na jedan u devet rundi , sakupljaju se poeni redom i na kraju ko nakon devet kola osvoji najviše poena je najbolje rangiran. Trenutno sam inter-majstor u rešavanju šahovskih problema, ostala je još velemajstorska titula. Za to su mi potrebne tri norme , odnosno da tri puta imam rezultat iznad svog očekivanja, da jako dobar rezultat napravim, kao i da pređem rejting od 2.550 poena do toga mi fali oko 50 rejtinga. To ću mislim se brzo skupiti, ali za norme će mi trebati više vremena, nadam se za par godina da će biti i velemajstorska titula”, rekao je Ilija.

Uspešan je u rešavanju i komponovanju šahovskih problema. Ipak, smatra da je komponovanje kreativnije. Mnogi njegovi radovi, objavljeni su u stručnim časopisima širom sveta.

Prvo sam počeo sa rešavanjem problema ali kada sam otkrio komponovanje to mi se baš svidelo. To zahteva mnogo kreativnosti i domišljatosti. Komponovanje dosta vremena oduzima , neki problem se pravi mesecima, nekad i godinama ali tu je više prostora da se prikažeš. Trenutno imam oko 80 objavljenih problema, čak dva u albumu FIDA, to je knjiga u kojoj, na tri godine, ulaze samo najbolji šahovski problemi. Zbog toga sam jako zadovoljan. Imam i neke neobjavljene problem čekam priliku da ih pošaljem na neki turnir“, rekao je on.

Ilija se priprema za nove izazove, upisao je Matematički fakultet i uskoro mu počinju predavanja. Kada je u pitanju problemski šah očekuje ga Evropsko prvenstvo koje će biti održano u maju naredne godine.

PROČITAJTE VIŠE:

PREPREKE DO USPEHA ZA NJEGA NE POSTOJE: Boriša nastavlja karijeru, Miško Ražnatović poručio samo jedno!

MISLIM O TOME NA SVAKOM TURNIRU: Alkaraz zapretio Đokoviću, ne odustaje od prvog mesta!

IMA LI SPORTA U KOM SRBI NE BLISTAJU? Aleksa Pecelj u polufinalu US Opena, ali nije u pitanju tenis! (VIDEO)

Izvor: RTV
Foto: Printscreen RTV

YOU MAY LIKE